• Big Story

    Financial Times: Ο Τσίπρας έκανε πίσω στη συμφωνία τον Μάρτιο γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος

    Τσίπρας


    Τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορούν  οι Financial Times για την απόρριψη της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους δανειστές της Ελλάδας τον περασμένο Μάρτιο. Ο λόγος; Το πολιτικό κόστος και οι αντιδράσεις από τα ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η συμφωνία που είχε καταφέρει να επιτευχθεί προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές. «Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος.

    Πλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, θα προσπαθήσει , στις  συνομιλίες του στις Βρυξέλλες, να πιέσει για καθυστέρηση εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις έως το 2020.  Παράλληλα, θα προσπαθήσει να αντισταθεί στην απαίτηση των πιστωτών για μαζικές απολύσεις.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει σημειώσει ότι η μη εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα εγκαίρως θα άφηνε την οικονομία της χώρας «σε τέτοια κατάσταση που όλες οι παράμετροι της λήψης αποφάσεων θα έπρεπε να επανεξεταστούν».

    Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αξιωματούχος της οποίας μίλησε στην εφημερίδα, αν η συμφωνία δεν κλείσει εντός του Μαΐου, τότε πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους.

    Σημειώνεται επίσης η εκροή καταθέσεων σε ύψος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους και το πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αυστηρό μήνυμα από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα: «Τελειώνετε τώρα τη συμφωνία, αλλιώς θα ξεκινήσουμε από την αρχή»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: «Ο ΟΑΕΔ ζήτησε τη μεταφορά 65 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος – Θυμίζει ημέρες 2015»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πιέρ Μοσκοβισί: Χρειάζεται ρεαλιστικός στόχος αν θέλουμε να επιστρέψει η Ελλάδα σε ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ