• Big Story

    Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, ακόμα και εάν δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ

    αποδείξεις


    Τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, ακόμα και έαν δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, καθώς με έκτακτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή «κλείνει» το σχετικό παράθυρο που είχε ανοίξει το 2015.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ενσωματώνεται το εθνικό δίκαιο και η οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών με το εξωτερικό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση συμπεριέλαβε και νέες φορολογικές παραβάσεις με τα συνοδευτικά πρόστιμα.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο,  θα επιβάλλεται πλέον πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε όσους δεν εκδίδουν λογιστικά αρχεία ή εκδίδουν ή λαμβάνουν ανακριβή παραστατικά, για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., καθώς και για όσους διακινούν αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης.

    Σύμφωνα με τη διάταξη του 2015 τα πρόστιμα υπολογίζονταν ως ποσοστό του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε στο δημόσιο, με συνέπεια να μην προκύπτει κόστος πχ για μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς ή να καθίσταται δυσχερής και μαχητός ο υπολογισμός του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.

    Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ Κατηγορίας) το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 1000 ευρώ ανά έλεγχο.

    Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι, για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών για αγαθά ή υπηρεσίες αξίας άνω των 500 ευρώ, θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 100 ευρώ ανά παράβαση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΥΠΟΙΚ: Εκτός του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για 2 ακόμα χρόνια τα αγροτεμάχια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανελλαδικές: Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν θα έχει καμία επίπτωση για τους επιτυχόντες του 2016

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών: Απαλλάσσεται (ξανά) ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου από το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης για το ελληνικό χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ