• Big Story

    ΔΝΤ και Ευρωπαίοι βάζουν «φρένο» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για συμφωνία στις 7 Απριλίου

    Κριστίν Λαγκάρντ: Απίθανο να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για αύξηση των επιτοκίων το 2022

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Στο κενό φαίνεται πως πέφτουν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 7 Απριλίου, καθώς ΔΝΤ και Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζουν πως απέχουμε ακόμα από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Παρά τις διαρροές της κυβέρνησης για άμεση επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα,  από το ΔΝΤ εκφράζεται η άποψη πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για υποθέσεις περί επίτευξης συμφωνίας, σε τεχνικό επίπεδο, αφού “υπάρχουν ακόμη διαφορές”.

    Ως προς τα ζητήματα όπου υπάρχει η εμπλοκή, η ίδια πηγή τονίζει ότι το εργασιακό θα κλείσει χωρίς ελληνική υπαναχώρηση στις ομαδικές απολύσεις και στην ανταπεργία (lock out), ενώ  η κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις «θα μπορούσε» να γίνει σε ορίζοντα δύο χρόνων μεν, αλλά ετεροβαρώς, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό κατάργησης το 2019 και μικρότερο το 2020.

    Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα mignatiou.com, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις,  «οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία».

    Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει κλείσιμο της β’ αξιολόγησης στην άτυπη σύνοδο του οργάνου στη Μάλτα στις 7 Απριλίου. Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι πάντα είναι πιθανό να γίνει με έξτρα συνεδρίαση, αν αυτό χρειάζεται. Αυτό δεν είναι ανακοίνωση, αλλά η πιθανότητα υπάρχει, συμπλήρωσε.

    Εξάλλου, το μεσημέρι της Παρασκευής η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ ενημερώνοντας τους συντάκτες στις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των δανειστών.

    Μετά τη Μάλτα η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών είναι στις 22 Μαΐου. Ενδιάμεσα (21-23 Απριλίου) θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου εκτιμάται ότι θα συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου αλλά και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συμφωνία από τον Μάιο και μετά βλέπουν οι Αμερικανοί αναλυτές της Citi

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αξιολόγηση: Φόβος για κατάρρευση των πάντων εν όψει καλοκαιρινής περιόδου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστρέφουν ξανά οι Θεσμοί στην Ελλάδα; Τι πραγματικά συνέβη στο χθεσινό EuroWorking Group



    ΣΧΟΛΙΑ