• Big Story

    Αυτό είναι το νέο μνημόνιο: Πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, περικοπές και μαχαίρι σε επιδόματα και ειδικά μισθολόγια

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Πλεονάσματα 3,5% από το 2019 έως το 2021 (ή εναλλακτικά το 2022), «παράθυρο» για εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα, περικοπές σε ειδικά μισθολόγια και επιδόματα αλλά και τον τρόπο εφαρμογής των «αντιμέτρων» δίνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας (συμπληρωματικό μνημόνιο) που επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

    Το κείμενο 53 σελίδων, που περιγράφει αναλυτικά τους στόχους και τις δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, φέρνει στο φως η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Μάλιστα, είναι 3 σελίδες μεγαλύτερο από το κείμενο που είχε διαρρεύσει στον ελληνικό Τύπο στα τέλη Απριλίου.

    Στη συμφωνία, η οποία εύλογα χαρακτηρίζεται από τους πολίτες ως 4ο μνημόνιο, γίνονται δεσμεύσεις για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων αλλά και την διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα τέσσερα έτη μετά το 2018. Επίσης, γίνεται σαφές ότι το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο ρόλο στην υπεραξιολόγηση του 2018 που θα κρίνει τα μέτρα.

    Επίσης, παρουσιάζεται το πακέτο των 550 εκατ. ευρώ του 2018 που θα προέλθει κυρίως από περικοπή προνοιακών επιδομάτων, από φορολόγηση καταλυμάτων τύπου Airbnb, αλλά και από ειδικά μισθολόγια. Επίσης, καταγράφεται και «παράθυρο» παροχών το 2018.

    Σύμφωνα με το SMoU (Συμπληρωματικό Μνημόνιο):

    Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Αφορά 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%.

    Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ. Όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ το μήνα δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο.

    Σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο, το επεκτατικό πακέτο μέτρων («αντίμετρα») θα εφαρμοστούν με αρχή το 2019 υπό τον όρο μιας θετικής αποτίμησης και συμφωνίας με όλους τους θεσμούς και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές κατά την τελική επικαιροποίηση του προγράμματος. Γίνεται αναφορά σε μία διαφανή διαδικασία και για σε ένα ποσό αντίμετρων, το οποίο θα εφαρμοστεί σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των θεσμών για την υπεραπόδοση σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

    Μαχαίρι σε επιδόματα και ειδικά μισθολόγια

    Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου (σ. 48) αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο». Πρόκειται για περικοπές που αφορούν δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, αλλά το κείμενο φωτογραφίζει κυρίως τους στρατιωτικούς και τους υπόλοιπους ένστολους (λιμενικούς, σώματα ασφαλείας κ.ά.).

    Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό (σ.σ.: δηλαδή το κόψιμο) ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018.

    Στην ίδια σελίδα γίνεται λόγος για «τον εξορθολογισμό των κινήτρων απόδοσης στο Μισθολόγιο του Δημοσίου κατά 33 εκατ. ευρώ», η οποία φαίνεται πως αφορά επιδόματα και αμοιβές 180.000 δημοσίων υπάλληλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

    Αστερίσκοι

    Στο μνημόνιο που παρουσιάζει η εφημερίδα, υπάρχουν και αρκετοί «αστερίσκοι για πράγματα που δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με τους θεσμούς». Στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ καταγράφεται ως έτος διατήρησης το 2021, αλλά και το 2022. Επίσης, παραμένει ως θέμα υπό συζήτηση το ενδεχόμενο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί την τριετία 2019 – 2021 (αντί για το 2019), αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση το 2020 – 2021.

    Υπάρχει πάντως και παράγραφος, η οποία ορίζει ότι αν το 2018 φανεί τελικά ότι υπάρχει μόνιμη υπεραπόδοση, τότε η κυβέρνηση μπορεί σε συμφωνία με τους θεσμούς να εξετάσει την χρήση του δημοσιονομικού χώρου που θα έχει δημιουργηθεί, για να ενισχύσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΚΕΑ) ή εναλλακτικά (ή παράλληλα) να μειώσει τα φορολογικά βάρη.

    Δέσμευση και για τη ΝΔ

    Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι, όπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα ζητήσει από τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα αντιστρέψει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020.

    Δείτε το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου: ΕΔΩ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Κόκκινα» δάνεια: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός μηχανισμός τα νέα μεγάλα όπλα για τη μείωσή τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρούτσης – Μηταράκης: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε αύξηση έως και 61% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υπουργείο Εργασίας: «Μαγειρεμένα» τα παραδείγματα που παρουσιάζει η ΝΔ για τις νέες αυξήσεις στις εισφορές



    ΣΧΟΛΙΑ