• Big Story

    Πάρτι στις τράπεζες. Μεγάλη άνοδος στις μετοχές μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

    • NewsRoom


    Με “ηγέτες” τις μετοχές των Ελληνικών τραπεζών το ελληνικό χρηματιστήριο υποδέχεται με σημαντικά κέρδη το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 3% στις 733 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 70 εκατ. ευρώ . Κέρδη 2,5% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.953 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 8,95% στις 968,07 μονάδες.

    Σύμφωνα με τη Merit, ο γενικός δείκτης έχει εν μέρει προηγηθεί των εξελίξεων με τα ανοδικά περιθώρια να στενεύουν σημαντικά στην περιοχή των 730-750 μονάδων. Η ποσοτική χαλάρωση και η διευθέτηση του χρέους, όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά, μπορούν να τροφοδοτήσουν την περαιτέρω ανοδική πορεία της αγοράς. Καθοριστικής σημασίας η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου (ήδη υποχωρεί στο 6,2%) στην επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων των εισηγμένων, καταλήγει η Merit.

    Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς σημειώνουν κατακόρυφη άνοδο  με κέρδη 14,50% και 11,79% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank ακολουθεί με +6,67%, η Εθνική με +5,64% και η ΔΕΗ με +4,14%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο και ΟΛΠ, ενώ άνω του 1% η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Folli Follie, Jumbo και Μυτιληναίος.

    Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, Aegean, Grivalia και Λάμδα, ενώ μικρές απώλειες καταγράφουν οι Σαράντης και ΕΕΕ. Η μετοχή του ΟΠΑΠ δέχεται πιέσεις, οι οποίες την οδηγούν στο -3,85%, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2016 ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή μικτό.

    Ελληνικά ομόλογα 

    Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2014 διαμορφώνεται το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να βρίσκεται μία ανάσα πριν “σπάσει” και το 6%, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις, που ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης.

    Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί στο 6,074% με πτώση 5,03% και στα χαμηλότερα επίπεδα απόν Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η απόδοση στα 2ετή ελληνικά ομόλογα υποχωρεί κατά 40 μονάδες βάσης και κάτω από το 6% και στο 5,966%, με πτώση κατά σχεδόν 7%, αγγίζονταν πλέον το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πιθανόν να παραμείνουν πολύ πάνω από αυτές της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης, μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους καθώς και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    “Η Ελλάδα έχει αγοράσει λίγο χρόνο, αλλά το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει για να υπάρξει μια πραγματική σημαντική εξέλιξη στην αγορά ομολόγων”, όπως σημειώνει στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, Daniel Lenz.

    “Δεν υπάρχει καμία πρόοδος όσον αφορά το σημαντικό θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού, που θα έδινε πραγματική ώθηση στην αγορά”, όπως προσθέτει.

    Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έρχεται σε μία ημέρα όπου το κόστος δανεισμού για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης αυξάνεται, καθώς το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, Ewald Nowotny, έδωσε σήμα για ενδεχόμενη επανεκτίμηση της εξαιρετικά χαλαρής στάσης της κεντρικής τράπεζας.

    Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, αυξάνονται κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,34% και οι περισσότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης αυξάνονται 1-2 μ.β. Τα ιταλικά και τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα εμφανίζουν τη χειρότερη επίδοση, με πτώση έως και 5 μ.β., καθώς οι χώρες της ευρωπεριφέρειας θεωρούνται πιο ευαίσθητες σε οποιαδήποτε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, καθώς έχουν ωφεληθεί περισσότερο από το QE της ΕΚΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ