• Big Story

    Νομικές πηγές στο mononews: Οι δικαστές να δικάσουν τους επιχειρηματίες αλλά να προστατεύσουν το ελληνικό banking 

    Τράπερ


    Καθημερινή συνήθεια έχουν γίνει πλέον οι επισκέψεις των τραπεζικών στελεχών στα εισαγγελικά γραφεία. Και περισσότερες από 20 υποθέσεις με κατηγορούμενους –από διευθύνοντες συμβούλους και γενικούς διευθυντές μέχρι στελέχη που βρίσκονται πιο χαμηλά στην ιεραρχία-, βρίσκονται είτε στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, είτε έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, είτε εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος. Για παράδειγμα στην περίπτωση του ΔΟΛ αναμένεται σε περίπου ένα μήνα η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών οι οποίοι έχουν στα χέρια τους την πρόταση της εισαγγελέως. H ίδια  εισηγείται να παραπεμφθούν σε δίκη ο τέως επικεφαλής του ΔΟΛ και στελέχη της Alpha Bank.

    Θεωρείται βέβαιο από κορυφαίους νομικούς κύκλους που έχουν άριστη γνώση της υπόθεσης ότι ο τέως πρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΛ Σταύρος Ψυχάρης θα παραπεμφθεί να δικαστεί. Οι κατηγορίες είναι συγκεκριμένες. (θα αποκαλύψουμε το περιεχόμενο της απόφασης σε επόμενο δημοσίευμα του mononews.gr ).

    Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν όμως ότι δεν πρέπει να συμβεί το ίδιο με τα στελέχη της Alpha Bank. Όπως εξηγούν: “o  επικεφαλής της τράπεζας Δήμος Μαντζούνης και οι συνεργάτες του έχουν αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις,  ότι προστάτευσαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και έδρασαν άμεσα. (υπόθεση Καλογήρου -οικογένεια Λεμονή κλπ)”

    Υπάρχει αδίκημα;

    Το ερώτημα όμως είναι ένα. Πράγματι υπάρχει αδίκημα για τους τραπεζίτες ή έχει ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών; Διότι αν διαπιστωθεί η τέλεση  αξιόποινης πράξης, θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη και ο κατηγορούμενος να λογοδοτήσει.

    Αν όμως οι υποθέσεις είναι «αδειανό πουκάμισο» τότε το κυνήγι των μαγισσών θα αποδειχτεί, στην πράξη, εξαιρετικά επικίνδυνο.

    Σήμερα περισσότερα από 30 τραπεζικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, κατηγορούνται για διάφορες υποθέσεις,  και σύμφωνα με νομικές  πηγές, οι υποθέσεις αυτές θα καταλήξουν σε δίκες.

    Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, η υπόθεση δικαστική εκκρεμότητα τραβάει σε μάκρος.

    Είναι μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα με τη «ρετσινιά» να ακολουθεί τον «κατηγορούμενο» για μια πενταετία στην καλύτερη περίπτωση για 10ετία και βάλε στη χειρότερη.

    Μάλιστα όπως παραδέχονται  οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι τραπεζίτες το πρόβλημα  δεν είναι ο έλεγχος των υποθέσεων.

    Το μείζον πρόβλημα είναι ότι οι υποθέσεις μένουν «ανοικτές», καθώς η  απονομή δικαιοσύνης καθυστερεί χαρακτηριστικά.

    Σαφώς και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.  Χρειάζεται όμως ψυχραιμία. Και ίσως έφτασε η ώρα να συγκροτηθεί ένα σώμα δικαστών με καλή γνώση των οικονομικών θεμάτων.

    Διότι το ελληνικό banking, μέχρι στιγμής τουλάχιστον,  έχει αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί με κανόνες. Και σέβεται μετόχους, καταθέτες, πελάτες.

    Πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις

    Και επειδή ακριβώς ο βασικός του ρόλος είναι να χρηματοδοτεί την αγορά, όσο οι υποθέσεις με την εμπλοκή τραπεζιτών μένουν ανοικτές, οι εκκρεμότητες σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας μεγαλώνουν.

    Δεκάδες επιχειρήσεις σήμερα περιμένουν την αναδιάρθρωση τους, που θα τους επιτρέψει να συνεχίζουν την λειτουργία τους και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.

    Όμως οι υπογραφές για την αναδιάρθρωση πολύ δύσκολα μπαίνουν, καθώς τα τραπεζικά στελέχη δεν διακινδυνεύουν να βρεθούν υπό κατηγορία…

    Η χώρα επτά χρόνια τώρα βρίσκεται σε κλοιό ύφεσης.

    Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι βασικό εργαλείο για να βγει από το τέλμα η οικονομία. Και για αυτό πρέπει να σταματήσει το κυνήγι των μαγισσών.

    Επαναλαμβάνουμε, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, όμως θα πρέπει να απονέμεται άμεσα.

    Γιατί οι καθυστερήσεις βλάπτουν την ελληνική οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ