• Big Story

    Μπαράζ κατασχέσεων από την Εφορία, ενώ τα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ το 2017


    Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του πρωτογενούς υπερπλεονάσματος που κατάφερε να επιτύχει η Ελλάδα το 2016, πέρα από την υπερφορολόγηση, οφείλεται ασφαλώς στις κατασχέσεις από την Εφορία, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα την προηγούμενη χρονιά. Οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί, οι υποθήκες και οι ποινικές διώξεις ξεπέρασαν τα 1,6 εκατ. περιπτώσεις.

    Σε αυτή τη δοκιμασμένη «συνταγή» ευελπιστεί, όπως φαίνεται, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βασιστεί και το 2017.

    Φυσικά, η συνεχής υπερφορολόγηση σε πολίτες και επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων, οδηγούν όλο και περισσότερους σε παύση πληρωμών των οφειλών τους προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι αναγκαστικές κατασχέσεις να έχουν εκτοξευθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2017.

    Είναι χαρακτηριστικό πως οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 658 εκατομμύρια ευρώ,  με τα συνολικά χρέη προς το δημόσιο πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάρτιο (628 εκατ. ευρώ), όπως και τον προηγούμενο μήνα, αφορά χρέη προς την Εφορία.

    Σύμφωνα με την Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι Εφορίες προχώρησαν σε αναγκαστικές κατασχέσεις σε πάνω από 50.000 φορολογούμενους που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, για οφειλές από 500 ευρώ και πάνω. Συνολικά, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, 889.455 φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Και έπεται και συνέχεια, καθώς τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2017 παρουσιάζουν υστέρηση, κάνοντας την ανάγκη για κατασχέσεις ακόμα μεγαλύτερη. Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, η εφορία ετοιμάζεται να στραφεί εναντίον οφειλετών που ξεπερνούν σε αριθμό το 1,6 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαιρετίζει το EuroWorking Group τη συμφωνία με τους Θεσμούς – Στο «άμεσο μέλλον» η συζήτηση για το χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ειδικοί της ΕΕΤΤ «αδειάζουν» το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας – Έως και 18 κανάλια «αντέχει» η Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πάγωσε» η ανοδική πορεία του ΧΑ – Αρνητικό πρόσημο για ΔΕΗ και Alpha bank



    ΣΧΟΛΙΑ