• Big Story

    Με καλυμμένα ομόλογα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον ακριβό δανεισμό του ELA

    Τράπεζες


    Πάνω από 2,25 δισ ευρώ θα «σηκώσουν» από τις αγορές οι συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να απεξαρτηθούν το ταχύτερο δυνατόν από τον «ακριβό» δανεισμό του ELA.

    Η Eurobank αναμένεται να ζητήσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου από τους διεθνείς επενδυτές ποσό τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας καλυμμένο ομόλογο, ενώ και η Alpha Bank, έχει λάβει την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων της για την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ.

    Ήδη η Εθνική Τράπεζα, όπως και η Πειραιώς, έχουν πάρει την «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών καθώς άντλησαν 1,25 εκατ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές.

    Η απεξάρτηση από τον ELA είναι κομβικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αναζητούν φτηνότερη χρηματοδότηση και θέλουν να στείλουν σαφές σήμα στην αγορά ότι αφήνουν πίσω τις «δύσκολες» εποχές και ότι μπορούν να κινηθούν πιο δυναμικά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων.

    «Η επιστροφή, με διατηρήσιμο τρόπο στις αγορές είναι το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία» λένε τα τραπεζικά στελέχη και συμπληρώνουν πως για να καταστεί δυνατή μια «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια πρέπει η Ελλάδα να οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με τις διεθνείς αγορές. Παράγοντας «κλειδί», όπως λένε, είναι μία συνεχής ροή θετικών ειδήσεων από όλα τα «μέτωπα» και κυρίως από εκείνο των διαπραγματεύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

    Τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών έτυχαν θερμής αποδοχής από τους διεθνείς επενδυτές και η επιτυχία των εκδόσεων δείχνει ότι το διεθνές κλίμα σε ότι αφορά τις προοπτικές της χώρες είναι θετικό.

    Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει -παράλληλα με τα θέματα που αφορούν την διαχείριση των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους- έναν αγώνα δρόμου για να «ελευθερωθούν» από τον ELA. Ο στόχος είναι να το καταφέρουν, αν όχι μέχρι το τέλος του έτους, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Και θα το πετύχουν αν οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας συνεχίσουν να είναι ομαλές, όπως λένε χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.

    Σήμερα η χρηματοδότηση μέσω του ELA -με επιτόκιο 1,55%- κοστίζει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με αρνητικά επιτόκια.

    Την περασμένη βδομάδα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA μειώθηκε περαιτέρω κατά 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 32,6 δισ. ευρώ, μείωση που αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας του συστήματος, λόγω και της αύξησης των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον «ακριβό» ELA ξεκίνησε πριν από 33 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2015 και έπιασε «ταβάνι» στα 88,9 δισ. ευρώ στο τέλος του ίδιου χρόνου.

    Στο τέλος Αυγούστου η εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από τον ELA -σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις οικονομικές τους καταστάσεις- έχει ως εξής:
    Στα 2,6 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, που έχει στόχο να τον «μηδενίσει» μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στα 8,5 δισ ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Στα 9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.

    Στα 9,9 δισ. ευρώ για την Eurobank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Ανάρπαστο στη Βρετανία έγινε το ομόλογο των 750 εκατομμυρίων ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιτυχία για την Folli Follie – Άντλησε 150 εκατ. ελβετικά φράγκα μέσω ομολόγου στο Λουξεμβούργο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκτός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τα σπίτια με οφειλές έως 300.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ