• Big Story

    Γιατί έγιναν… hot οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα

    • NewsRoom


    Στην αφετηρία ενός νέου ανοδικού κύκλου, φαίνεται να βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ διαμορφώνονται πλέον και οι προϋποθέσεις για δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές και για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων.

    Το τοπίο ξεκαθάρισε πλέον, μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουλίου και το μόνο που δείχνει να προβληματίζει επενδυτές και αναλυτές είναι η μη ένταξη στο QE και η απώλεια μια σειράς από σημαντικά οφέλη.

    Στην βελτίωση του κλίματος συμβάλλει η συνεχής υποχώρηση του θεωρητικού κόστους δανεισμού του Δημοσίου: Στη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων η απόδοση έπεσε στο 2,78% (από 2,97% στη δημοπρασία της 7ης Ιουνίου). Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 5,34%, ενώ του διετούς κινήθηκε σε μεγάλο εύρος διακύμανσης, κλείνοντας οριακά ψηλότερα από χθες.

    Σε κάθε περίπτωση, όμως, και ενώ ο Γενικός Δείκτης δείχνει να κατοχυρώνει τα κέρδη της χρονιάς, το κλίμα έχει βελτιωθεί – και αυτό αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στην αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων και, κυρίως, στο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν διεθνή επενδυτικά σχήματα.

    Στο επίκεντρο βρίσκονται πρωτίστως οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι τράπεζες, ωστόσο τα funds δεν φαίνεται να βιάζονται να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, είτε γιατί έχουν μπει σε υψηλότερες τιμές είτε γιατί περιμένουν να δουν πρόοδο στα σχέδια διαχείρισης των NPEs- NPLs, στα θέματα ρευστότητας/καταθέσεων, ενώ τα stress tests του 2018 θα διαμορφώσουν την τάση στην αγορά.

    Η έκθεση για τη νομισματική πολιτική που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα των NPLs και θα καταστεί δυνατή η δρομολόγηση θετικής πιστωτικής επέκτασης για το επόμενο έτος.

    Και ενώ η αναζήτηση του κατάλληλου αφηγήματος για την είσοδο σε πορεία ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΕΕΓΑ στο σχήμα των Αμερικανών επενδυτών αλλά και η μεταβίβαση του 20% της Grivalia σε funds της Fairfax-Pimco, συνιστούν ηχηρές ψήφους εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Παράλληλα, η ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων αφορά σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, με σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών να περιλαμβάνονται στους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει ποσοστά τους  (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ), διαμορφώνοντας μια παλέτα μετοχών που οφείλουν να είναι σε διαρκή προσοχή από τους επενδυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χωρίς σταματημό «ξεπέρασε» τις 840 μονάδες το ΧΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έθαψε οριστικά τις προσδοκίες Τσίπρα για ένταξη στο QE o Coeure της ΕΚΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρ. Πειραιώς: Χαρτοφυλάκιο NPLs ύψους 43 εκατ. ευρώ μεταβίβασε η ΡΒΒ



    ΣΧΟΛΙΑ