• Big Story

    Γερμανικές εκλογές και θέσεις Ντάισελμπλουμ για τα κόκκινα δάνεια οδήγησαν το ΧΑ σε κατάρρευση

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Σε ελεύθερη πτώση κινείται το ελληνικό Χρηματιστήριο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά την επισήμανση που, σύμφωνα με πηγές του mononews, έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εάν επιλύσουν την εκκρεμότητα με τα κόκκινα δάνεια, υπονοώντας ευθέως ότι εάν το θέμα δεν διευθετηθεί, η ανακεφαλαιοποίηση (η 4η από τότε που ξέσπασε η κρίση) θα αποτελεί μια ρεαλιστική προοπτική. Είχε προηγηθεί παρόμοια αναφορά στο θέμα που έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ στους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, καθώς περπατούσε από το Μέγαρο Μαξίμου προς την Ολλανδική πρεσβεία, όπου συνάντησε τον κ. Στουρνάρα.

    Έτσι το ελληνικό Χρηματιστήριο έφτασε να ξεπερνα το -4% σε απώλειες λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, δίνοντας μηνύματα πανικού και κατάστασης sell off.

    Η συνεδρίαση είχε ανοίξει πτωτικά και ως το μεσημέρι κατέγραφε απώλειες περί το 1%, κυρίως λόγω του προβληματισμού για τη σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, καθώς η διαφαινόμενη κυβερνητική σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους του Λίντνερ και τους Πράσινους του Οζγκιεντίν, μπορεί να ωθήσει το Βερολίνο σε πιο σκληρές θέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δυσχεράνουν την εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδος με τους πιστωτές τους.

    Οι παράμετροι του προβλήματος είναι αρκετές: Η λήψη ή όχι νέων μέτρων στο δρόμο προς τον Αύγουστο του 2018 οπότε, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, η Ελλάδα θα εξέλθει από τα μνημόνια, υπάρχει φόβος να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η αυστηρότητα και η ανελαστικότητα στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, επίσης μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια της Ελλάδας να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να πάρει ένα τέλος η πολυετής δοκιμασία των Ελλήνων πολιτών.

    Όλα αυτά, βέβαια, ακόμα είναι αδιαμόρφωτα, καθώς οι συζητήσεις για τη νέα γερμανική κυβέρνηση ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Ωστόσο, οι πολιτικές θέσεις των δυο νέων κυβερνητικών εταίρων, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, δημιούργησαν στους επενδυτές του ελληνικού Χρηματιστηρίου προβληματισμό, που οδήγησε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα την ελληνική χρηματαγορά στο σημερινό της άνοιγμα. Μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, όμως, επήλθε η κατάρρευση, αφού είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στον τρόπο αντιμετώπισης του «αγκαθιού» των κόκκινων δανείων, την ώρα που οι πλειστηριασμοί κατοικιών έχουν ήδη ξεκινήσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Τετ-α-τετ» Ντάισελμπλουμ με Τσίπρα, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάισελμπλουμ: Υπό εποπτεία και μετά το 2018 η Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Εθνική συγκράτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών πάνω από τις 750 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ