• Big Story

    Στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες – «Κόκκινα» δάνεια, καταθέσεις και ρευστότητα στο επίκεντρο των συζητήσεων


    Στο Λονδίνο βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα (15 Μαΐου 2017) τα top στελέχη των ελληνικών τραπεζών με στόχο να πιάσουν το θετικό μομέντουμ για τον κλάδο.

    Στο KBW European Financial Conference, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις για ευρωπαϊκές τράπεζες και στο conference της Morgan Stanley για αναδυόμενες αγορές, οι συναντήσεις που έχουν κλειστεί είναι πολλές και όπως εξηγεί στο mononews τραπεζίτης, με το νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων έτοιμο να ψηφιστεί και με ανοικτές προοπτικές για θετικές ειδήσεις σε QE και ελάφρυνση χρέους, ο κλάδος έχει άλλον αέρα.

    Το γεγονός ότι ανεβαίνουν οι ξένες αγορές και εμείς παραμένουμε φθηνοί και ότι υπάρχει ροή επενδύσεων σε αναδυόμενες αγορές, ευνοεί τις ελληνικές τράπεζες.

    Καθώς δε, η αξιολόγηση φαίνεται να κλείνει και τυπικά και αναμένονται καλά νέα για το μέτωπο της ελάφρυνσης του χρέους και για το QE, δίνει επιχειρήματα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών που «μετακομίζουν» αυτή τη βδομάδα στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Αδυναμίες παρουσιάζει ο κλάδος πάντως, και αυτές σχετίζονται με τα κόκκινα δάνεια. Επικεφαλής IR μεγάλης τράπεζας επισημαίνει ότι οι ξένοι δεν θεωρούν επιτεύξιμους τους στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων ως το 2019 ενώ δεν έχουν δει πρόοδο και στο κομμάτι των καταθέσεων.

    Το γεγονός ότι μέσω των προαπαιτούμενων ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση θεωρείται θετικό, ενώ από το Σεπτέμβριο, οι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν από την οπτική των stress tests, δηλαδή κατά πόσο οι τράπεζες θα ανταποκριθούν χωρίς απώλειες.

    Το ελληνικό story μπορεί πάντως να αναβιώσει εάν η αξιολόγηση συνοδευτεί από ένα restart σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να είναι διατηρήσιμη η βελτίωση του κλίματος.

    Kαι μόνο η προοπτική για την αποκατάσταση της κανονικότητας ενόψει κλεισίματος της αξιολόγησης, έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα που κινούνται με αποδόσεις της τάξης του 4% ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι τραπεζικές μετοχές.

    Στις συναντήσεις με τους επενδυτές, τα στελέχη των τραπεζών θα αναφερθούν εκτενώς στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο QE. Όσο αφορά την τραπεζική ατζέντα, είναι εύλογο ότι τα «κόκκινα» δάνεια πρωτίστως και δευτερευόντως οι καταθέσεις και η ρευστότητα θα απασχολήσουν τους επενδυτές.

    Οι ερωτήσεις όσο αφορά την διαχείριση των προβληματικών δανείων αναμένεται να επικεντρωθούν στην εξέλιξη των νέων καθυστερήσεων, την πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων κατά τους πρώτους μήνες του 2017, τον ρεαλισμό των στόχων αυτών καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που πρόκειται να συμπληρωθεί με την ψήφιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της νομικής ασυλίας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tρόμος: Στα 5 δισ ευρώ τα μέτρα του εφαρμοστικού. Μας έλεγαν ότι ήταν 3,6 δισ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: e-πλειστηριασμοί: 3 φορές την εβδομάδα πρωί και απόγευμα. Τι λέει το ΝΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Όλες οι νέες αλλαγές με το πολυνομοσχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ