• Big Story

    Eurobank: Tα οφέλη από την έκδοση νέων ομολογιών

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Στο 6,41% διαμορφώνεται το επιτόκιο του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης, που θα εκδώσει η Eurobank ως αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, που έφεραν υψηλότερο επιτόκιο και συγκεκριμένα 10%. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που ενέκρινε την αντικατάσταση, η έκδοση είναι προς όφελος των μετόχων της τράπεζας και του Δημοσίου, και μέσω αυτής ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στο 17,1%, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και σχεδόν 5% πάνω από το ελάχιστο 12,15% που ορίζουν οι εποπτικές αρχές.

    Όφελος για την τράπεζα προκύπτει και από τη μείωση του επιτοκίου, αλλά και για το Δημόσιο, που θα εισπράξει για πρώτη φορά έσοδα από τη συναλλαγή. Σημειώνεται ότι αν και οι προνομιούχες μετοχές έφεραν επιτόκιο 10%, οι τράπεζες λόγω των ζημιογόνων χρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν είχαν επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα με την καταβολή τοκομεριδίου στο Δημόσιο. Η προοπτική επανόδου στην κερδοφορία ανοίγει το δρόμο για πρώτη φορά για την πληρωμή του Δημοσίου, που θα επωφεληθεί από τη συναλλαγή αποκομίζοντας έσοδα.

    Σημειώνεται ότι η Eurobank ανακοινώνει στις 16 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, ενώ το πρώτο τρίμηνο υπήρξε η πρώτη φορά – μετά το τρίτο τρίμηνο του 2011 – που η τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία, ανακοινώνοντας καθαρά κέρδη 60 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε στη γενική συνέλευση η αποπληρωμή των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν θα μπορεί να γίνει είτε μέσω της κερδοφορίας, η οποία θα ανακάμπτει χρόνο με τον χρόνο, είτε με νέα έκδοση ομολόγων, στην οποία μπορεί να προχωρήσει η τράπεζα.

    Η ανταλλαγή ήταν αναγκαία καθώς έπειτα από απόφαση των εποπτικών αρχών οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου από τις αρχές του 2018 παύουν να προσμετρούνται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Η λύση που δόθηκε είναι η εξαγορά των μετοχών αυτών είτε με μετρητά, είτε με έκδοση ομολόγου, είτε με συνδυασμό των δύο και το νέο ομόλογο που εκδίδεται θα προσμετρηθεί κανονικά στα ίδια κεφάλαια.

    Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε επίσης το διοικητικό συμβούλιο να καθορίσει τους ειδικότερους όρους των ομολογιών και της έκδοσής τους και να προβεί στις αναγκαίες πράξεις και ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση της απόφασης.

    Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης η γενική συνέλευση ενέκρινε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά το ποσό της συνολικής ονομαστικής αξίας των προνομιούχων μετοχών, δηλαδή κατά 950.125.000 ευρώ, και την ακύρωση των 345.500.000 προνομιούχων μετοχών. Το νέο ομολογιακό δάνειο, συνολικής ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ, διαιρείται σε 9.500 ομολογίες, ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ η κάθε μία και η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών θα γίνει με αντάλλαγμα:

    • 125.000 σε μετρητά.

    • Την παράδοση στο Δημόσιο των νέων ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης συνολικής ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Η ΕΕ δίνει «ανάσα» σε 70.000 Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι περιέχουν; 2 CD στα χέρια των ελεγκτικών αρχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εφορία: Πώς θα βγάλει τώρα στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα



    ΣΧΟΛΙΑ