• Big Story

    Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών με τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

    e-auction


    «Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να ρολάρει το σύστημα. Το μείζον τώρα δεν είναι αν θα βγουν 100 ή 1.000 ακίνητα στο σφυρί μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά να ξεκινήσει η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας».

    Αυτό λένε στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη και σημειώνουν ότι ήδη οι τράπεζες έχουν έτοιμες τις λίστες τους, στις οποίες περιλαμβάνονται περίπου 30 ακίνητα, τα οποία θα αναγγελθούν πρώτα και με αυτά θα κάνει πρεμιέρα η πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις αρχές Δεκεμβρίου. Και εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εκπλειστηριαστούν μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας πάνω -κάτω 100 ακίνητα.

    Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα θα «ανοίξει» στο τέλος αυτής της εβδομάδας το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

    Αρχικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται κάθε Τετάρτη (για τον Δεκέμβριο 2017) «και αφού το ηλεκτρονικό σύστημα περάσει τις παιδικές ασθένειες, θα ρολάρει κανονικά από το 2018», λέει χαρακτηριστικά τραπεζίτης και συμπληρώνει πως ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων Αθηνών θα έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Τα ακίνητα που «φορτωθούν» στην πλατφόρμα τις επόμενες μέρες είναι εμπορικά κτίρια, οικόπεδα, ακίνητα που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, αλλά και πολυτελείς κατοικίες. Η αξία για κάθε ένα από τα ακίνητα που θα αναγγελθούν διαμορφώνεται σημαντικά πάνω από τις 300.000 ευρώ.

    Τα τραπεζικά στελέχη προς το παρόν επιμένουν ότι: Δεν θα βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια του κοσμάκη. Υπενθυμίζουν ότι η πρώτη κατοικία υπό προϋποθέσεις (δηλαδή της αξίας του ακινήτου και της οικογενειακής κατάστασης του δανειολήπτη) τυγχάνει της προστασίας του νόμου μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν κινδυνεύουν τα σπίτια του λαού, αλλά των μπαταχτσήδων» λένε και υπογραμμίζουν πως:

    Μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δείξουν εμπράκτως και στον επόπτη -τον SSM- ότι χρησιμοποιούν όλα τα «εργαλεία» για να περιορίσουν το απόθεμα των κόκκινων δανείων.

    Παράλληλα λένε οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» θα πιεστούν και θα πρέπει να επιλέξουν είτε να πληρώσουν, είτε να χάσουν το ακίνητο τους.

    Να σημειωθεί ότι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να γίνονται και με τον παραδοσιακό τρόπο. Για να πάει ένα ακίνητο από τον παραδοσιακό πλειστηριασμό στον ηλεκτρονικό, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον δανειολήπτη 2 μήνες νωρίτερα από την ημερομηνία της διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΚΤ: Οι τράπεζες είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η οργή των τραπεζιτών για το πάρτι του (τέως) μεγαλοεπιχειρηματία



    ΣΧΟΛΙΑ