• Big Story

    Κέρδη 2% στο XA . Super άνοδος για Alpha Bank. Ισχυρές απώλειες για Ελλάκτωρα


    Σε σταθερά θετικό κλίμα, παρέμεινε και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), διατηρώντας την ανοδική πορεία που έχει ξεκινήσει από τις 671 μονάδες, με την βοήθεια μεταξύ άλλων και των μη τραπεζικών μετοχών. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2% στις 749 μονάδες, ενώ ο τζίρος εκτοξεύθηκε  στα 105 εκ. €.  Παρά το εξαιρετικό κλίμα απογοητευτική ήταν η πορεία της μετοχής του Ελλάκτωρα  

    Η διατήρηση της ανοδικής αυτής τάσης σήμερα, είναι αποτέλεσμα τραπεζικών και μη τραπεζικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες φαίνονται να αντισταθμίζουν τις πιέσεις των profit takers που είναι σήμερα παρόντες στους τίτλους που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα, και οι συναλλακτικοί ρυθμοί φαίνεται να έχουν χάσει έδαφος συγκριτικά με το χθεσινό αποκορύφωμα, με πολλά χαρτοφυλάκια να αναμένουν τις ενδεχόμενες εξελίξεις σχετικά με τις συνδιαλλαγές ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Από τον τραπεζικό κλάδο η Alpha Bank σημείωσε μεγάλη άνοδο κατά 7% και έκλεισε στα 2,23 ευρώ.

    Τα βλέμματα των επενδυτών στράφηκαν  στη μελέτη των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το 2016, η πλειονότητα των οποίων επέστρεψε στην κερδοφορία μετά από έξι χρήσης. Σύμφωνα με το σχόλιο του Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, η τελευταία χρήση που οι εισηγμένες στο σύνολο ήταν κερδοφόρες ήταν το 2013 όταν είχαν εμφανίσει κερδοφορία 2,5 δις ευρώ, ωστόσο το 65% των εταιριών ήταν ζημιογόνο.

    Το 2016 η επιστροφή σε κέρδη (turn around) ήταν όπως πρέπει καθώς εκτός από το 1 δις ευρώ καθαρή κερδοφορία, το 52% των εταιριών έκλεισε την χρονιά στο “συν”. Η τάση αυτή δεν εμφανίστηκε ξαφνικά, είναι προϊόν αποχωρήσεων/χρεοκοπιών, συγχωνεύσεων, βελτιώσεων και κυρίως σταθεροποίησης της οικονομίας όπως εκφράστηκε στα νούμερα του ΑΕΠ το 2016.

    Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ και η Folli Follie κράτησαν  τα σκήπτρα της ανόδου, καταγράφοντας κέρδη 6% και 5% αντίστοιχα, με τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο 2%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, Πειραιώς, Σαράντης, Grivalia και Τιτάν,  Eurobank και  Εθνική.

    Στον αντίποδα, τα αρνητικά αποτελέσματα του 2016 του Ελλάκτωρα έστειλαν τη μετοχή στο -11% και έκλεισε στα 1,33 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζανακόπουλος για συμφωνία: Για πρώτη φορά κλείνει αξιολόγηση χωρίς επιπλέον επιβάρυνση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάκτωρ – ΓΕΚ Τέρνα – Intrakat : Γιατί πληρώνουν τόσο μεγάλα πρόστιμα για το καρτέλ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλειστηριασμοί: Tο Δημόσιο ωφελείται και όχι οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ