• Big Story

    Πήγασος: Στον δρόμο του ΔΟΛ με πολλά ερωτηματικά

    Πήγασος εκδοτική


    Θα είναι η Πήγασος ο επόμενος ΔΟΛ; Καταρχάς, η απάντηση είναι καταφατική, αφού οι πιστώτριες τράπεζες απέστειλαν χθες εξώδικο στην εταιρεία και την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε καταγγελία των δανείων, με αποτέλεσμα να γίνουν άμεσα απαιτητά τα οφειλόμενα.

    Από εκεί και πέρα αναμένεται να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, όπως δηλαδή συνέβη στον ΔΟΛ, χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν θα παραμείνει εν λειτουργία μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

    Επίσης ερωτηματικό είναι αν, και πόσοι ενδιαφερόμενοι θα υπάρξουν για την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού, δηλαδή των σημάτων εφημερίδων, περιοδικών και ιστοσελίδων που ανήκουν στην Πήγασος.

    Το ενδιαφέρον του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος βρισκόταν επί σειρά εβδομάδων σε διαπραγματεύσεις με τον Φώτη Μπόμπολα, ατόνησε όταν απέκτησε τις μετοχές που κατείχε η Πήγασος στο Mega και συγκεκριμένα, ποσοστό 20% που δεν ήταν δεσμευμένο από τις πιστώτριες τράπεζες.

    Ακόμη ένα 13% του Mega ανήκει στα assets της Πήγασος και θα περιληφθεί στα στοιχεία του ενεργητικού που θα τεθούν προς πώληση, αρχικώς en bloc όπως στο ΔΟΛ.

    Στην πρώτη φάση δηλαδή πωλούνται ως σύνολο τα στοιχεία του ενεργητικού και αν ο διαγωνισμός είναι άγονος, πωλούνται μεμονωμένα.

    Καθώς ο Ιβάν Σαββίδης δεν απέκτησε το ΔΟΛ, καταθέτοντας μάλιστα μια προσφορά μάλλον χαμηλή αφού ήταν η τρίτη κατά σειρά, υπάρχουν σενάρια περί αναβίωσης του ενδιαφέροντος για την Πήγασος και της προίκας του 13% του Mega.

    Μαζί με το ποσοστό που ήδη κατέχει, θα του έδινε ένα 33% του καναλιού.

    Από την άλλη πλευρά, όμως, η μετοχική σύνθεση του Mega είναι τέτοια που αν οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι, η οικογένεια Βαρδινογιάννη με 35% και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 22,11% συμφωνήσουν σε μια στρατηγική συνεργασία αποκτούν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσουν όλοι οι υπόλοιποι.

    Παραμένει έτσι μεγάλο ερωτηματικό πως θα κινηθεί ο Ιβάν Σαββίδης στο χώρο των media καθώς επιδίωκε να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του MEGA, αλλά, μετά την είσοδο του Βαγγέλη Μαρινάκη, αυτό δείχνει πλέον σχεδόν αδύνατον.

    Οσο αφορά την Πήγασος, οι πιστώτριες τράπεζες επέδωσαν χθες την εξώδικη δήλωση που είναι η έναρξη της διαδικασίας καταγγελίας των δανείων.
    Το τραπεζικό αίτημα αφορά το σύνολο των κοινοπρακτικών δανείων που έχει λάβει η Πήγασος, ύψους περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ.

    Με την επίδοση της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων, αρχίζει περίοδος 30 ημερών, μετά το πέρας της οποίας, τα δάνεια καθίστανται άμεσα απαιτητά.

    Εάν δεν αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά στις τράπεζες η Πήγασος θα τεθεί σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Δηλαδή οι τράπεζες θα διορίσουν ειδικό διαχειριστή, ο οποίος θα παύσει τα μέλη του Δ.Σ., θα μηδενίσει τις μετοχές της εταιρείας και θα αρχίσει την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου να ακολουθήσει δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στην «Πήγασος»: Οι τράπεζες προχώρησαν στην καταγγελία των δανείων της εκδοτικής

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιβάν Σαββίδης: Αιχμές κατά τραπεζών για την αποτυχία του να πάρει τον ΔΟΛ (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βαγγέλης Μαρινάκης: Πώς ένα πλοίο χρηματοδότησε την εξαγορά του ΔΟΛ



    ΣΧΟΛΙΑ