• Big Story

    Ο Όμιλος Μυτιληναίος «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα»! Στα 740,8 εκ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Τεράστια, όπως αναμενόταν, ήταν η ζήτηση για το μεγάλο 5ετές ομολογιακό δάνειο του Ομίλου Μυτιληναίος. Το κλίμα άλλωστε στο χρηματιστήριο, καθ΄όλη τη διάρκεια της δημόσιας προσφοράς ήταν πανηγυρικό.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η ζήτηση ανήλθε στα 740,8 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο ανώτερος στόχος που είχε θέσει ο όμιλος ήταν «μόλις» τα 300 εκατ. ευρώ. Υπερκαλύπτοντας τον, δηλαδή, κατά 247% Μάλιστα, θέλουν οι περισσότερες προσφορές να προήλθαν από το τμήμα του retail, ξεπερνώντας τα 400 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 3,1%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 3,1% και η τιμή διάθεσης στα 1000 ευρώ έκαστη. Δηλαδή στο 100% της ονομαστικής αξίας.

    Μπορεί η ζήτηση να ήταν υπερδιπλάσια του στόχου του Ομίλου Μυτιληναίος, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν εξεπλάγη. Όσο και αν οι αναλυτές εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι. Άλλωστε, από την στιγμή που η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσω της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η επενδυτική κοινότητα «ήταν στο πόδι».

    Υπήρχε, όπως λένε, έντονη κινητικότητα που έδειχνε τη μεγάλη προσμονή. Δεν είναι μυστικό πως πολλοί επενδυτές αναζητούν καλύτερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρουν σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις και οι εκτιμώμενες αποδόσεις, σε συνδυασμό με τη δυναμική του ονόματος Μυτιληναίος, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο.

    Μια διψασμένη αγορά για σοβαρές κινήσεις όπως αυτή του Ομίλου Μυτιληναίος

    «Η αγορά διψάει για τέτοιες πρωτοβουλίες από εύρωστους και εξωστρεφείς ομίλους», επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές.

    Θετικά λειτούργησε και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς απομακρύνει την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας. Όχι, βέβαια, πως η κατάληξη θα ήταν διαφορετική. Το είχε δείξει άλλωστε η πορεία του ομολογιακού της Sunlight,  του ΟΠΑΠ και των άλλων μεγάλων εταιρειών.

    Εν τω μεταξύ, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένο. Η νέα επιτυχής έκβαση της έκδοσης ενός μεγάλο ομολογιακού δανείου, δίνει σήμα για νέες χρηματοδοτήσεις μεγάλων εταιριών μέσω ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, ο όμιλος Μυτιληναίος θα αναχρηματοδοτήσει εν μέρη τον υφιστάμενο δανεισμό του. Έτσι θα προχωρήσει απερίσπαστος την μεγάλη συνένωση των εταιρειών του, που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου. Αλλά και τα μεγάλα επενδυτικά του σχέδια, που υπόσχονται να τον κάνουν ακόμα δυνατότερο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα τα μικρά και μεγάλα μυστικά του super ομολόγου που βγαίνει στην αγορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σπάει τα κοντέρ» η ζήτηση για το ομόλογο της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ