• Big Story

    Επιτέλους, ολοκληρώνεται η παραχώρηση των αεροδρομίων στη Fraport – Ξεπεράστηκε και το τελευταίο εμπόδιο

    Alexander Zinell. CEO Fraport Greece

    Alexander Zinell, CEO Fraport Greece


    Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport Greece βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, καθώς υπογράφηκε και το τελευταίο προαπαιτούμενο, το οποίο αφορούσε την σύμβαση παροχής πρώτων βοηθειών με το ΕΚΑΒ.

    Η επένδυση είχε κολλήσει για μήνες λόγω της συγκεκριμένης σύμβασης, μετατρέποντας την παράδοση των αεροδρομίων σε έναν «γόρδιο δεσμό». Η τελευταία ημερομηνία παράδοσης είχε καθοριστεί για την 15η Μαρτίου, όμως η μη υπογραφή της σύμβασης με το υπουργείο Υγείας ανάγκασε τις δύο πλευρές να την αναβάλουν για μια ακόμα φορά.

    Πλέον, έχοντας εξασφαλίσει και την τυπική έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό που απομένει είναι να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες παράδοσης και παραλαβής, μεταξύ του Δημοσίου και της Fraport. Η ημερομηνία έναρξης της παραχώρησης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και πιθανότατα θα τοποθετηθεί πριν το Πάσχα.  Την ίδια ώρα, η Fraport – όπως είναι υποχρεωμένη- θα καταβάλει προς το Δημόσιο το εφάπαξ τίμημα της παραχώρησης, το οποίο φτάνει τα 1,234 δισ. ευρώ.

    fraport-ag

    Η Fraport Greece πάντως εμφανίζεται πανέτοιμη να αναλάβει άμεσα την διαχείριση, έχοντας καταρτίσει το αναλυτικό πλάνο του για την αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων και έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες πρόσληψης του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού ήδη από πέρυσι. Η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό που θα στελεχώσει τις νέες θέσεις στα αεροδρόμια της  Θεσσαλονίκης, του Ακτίου, της Καβάλας καθώς και σε αυτά των 11 νησιών (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος), αλλά και έχοντας ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς για την επιλογή των συνεργαζόμενων εταιρειών για τις δευτερεύουσες υπηρεσίες στα αεροδρόμια (φύλαξη, καθαρισμός, κτλ.)

    Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου η ανεργία “θερίζει” και τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση, η Fraport πραγματικά ξεχωρίζει: Ήδη έχει δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, με προσλήψεις σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ δρομολογούνται ακόμα 160 προσλήψεις στο αμέσως προσεχές διάστημα. Σημειωτέον ότι το 96% των εργαζομένων είναι Έλληνες, ενώ οι μέσες αποδοχές που προσφέρονται στο προσωπικό των αεροδρομίων είναι οι διπλάσιες από τις αντίστοιχες αποδοχές που θα λάμβαναν αν η Fraport Greece ακολουθούσε μισθολογικά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – και μάλιστα οι αποδοχές αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες όταν γίνει η ανάληψη των αεροδρομίων, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πληρώνονται εξτρά βάρδιες για νυχτερινή απασχόληση, Κυριακές/Αργίες κλπ.

    Fraport_AG
    Fraport_AG

    Με τη συμφωνία με το ΕΚΑΒ ολοκληρώνεται και τη τελευταία προαπαιτούμενη σύμβαση με το Δημόσιο, που σύμφωνα με τον νόμο παρέχονται στο πλαίσιο της απόδοσης της αμοιβής παραχώρησης χωρίς περαιτέρω αντάλλαγμα.

    H αμοιβή παραχώρησης, εκτός από την εφάπαξ καταβολή του 1,234 δισ. και τις επενδύσεις που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει μέχρι το 2020, ύψους 330 εκατ. ευρώ, προβλέπει επίσης την καταβολή 22,9 εκατ. ως ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατ’ έτος στο 28,6% των μεικτών κερδών της εκμετάλλευσής τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί η Fraport δίνει στους εργαζομένους της τα διπλάσια από την αγορά;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νέο «μπλοκάρισμα» στη συμφωνία με τη Fraport

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Fraport: Υπογράφηκε η σύμβαση με την ΕΛΑΣ για τα 14 αεροδρόμια



    ΣΧΟΛΙΑ