• Big Story

    Bank of America Merrill Lynch: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

    • NewsRoom


    Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, εάν θέλει να προσελκύσει επενδυτές, αλλά αυτό ακριβώς είναι και το σημείο στο οποίο χωλαίνει η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, υπεύθυνος στρατηγικής στην Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, o κ. Βαμβακίδης υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι η χώρα έχει ανάγκη από «μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις, ιδίως από το εξωτερικό».

    «Να κλείσει εγκαίρως η αξιολόγηση»

    Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, ο κ. Βαμβακίδης τονίζει επίσης ότι «θα έπρεπε να γνωρίζουμε πλέον ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων είναι επιζήμιες για την ελληνική οικονομία».

    Προβλέπει, μάλιστα, ότι «και η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι δύσκολη, καθώς επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

    «Η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει πίσω το [κακό] παρελθόν και να ολοκληρώσει αυτήν την αξιολόγηση εγκαίρως», τονίζει.

    Οπως σημειώνει το Bloomberg, λίγους μόλις μήνες πριν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στην αγορά έχουν αρχίσει να μπαίνουν ήδη στοιχήματα για το αν θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη.

    Νέα ρύθμιση αντί προγράμματος

    Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα αναμένεται να έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της μια νέα ρύθμιση, η οποία θα μοιάζει με επίσημο πρόγραμμα, αλλά δεν θα την ονομάσουν έτσι.

    Η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει και όρους για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους με παράταση των ωριμάνσεων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας, πρόσθεσε.

    «Οι πιστωτές θέλουν τα χρήματά τους πίσω και φοβούνται ότι, αν δεν υπάρχει παρακολούθηση, η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις παλιές κακές συνήθειές της», αναφέρει ο κ. Βαμβακίδης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: H Eurobank η επόμενη ελληνική τράπεζα που θα βγει στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαρόζο: Για την καθυστέρηση στην πρόοδο της Ελλάδας φταίει η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κέρδισε πάλι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης



    ΣΧΟΛΙΑ