• Big Story

    “Αγκάθι” για τις τράπεζες και την οικονομία η φυγή καταθέσεων – Συνάντηση Στουρνάρα με Μητσοτάκη

    • NewsRoom
    Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Εξαιτίας της καθυστερημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, απήυθυνε μέσα σε μόλις 24 ώρες δύο αυστηρές προειδοποιήσεις για τις αλυσιδωτές και επίπονες επιπτώσεις που ακολουθούν ενώ αναμένεται σε λίγη ώρα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του.

    Μια δύσκολη φάση αβεβαιότητας περνά η οικονομία κατά το διάστημα των σκληρών διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αυτό φαίνεται από την απόσυρση 2,3 δισ ευρώ μέσα σε δύο μήνες, τη στιγμή που στο τέλος του 2016 παρουσιαζόταν αυξητική τάση.

    Μάλιστα, όπως βλέπουμε και από τους Financial Times, με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η αποφυγή καταθέσεων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αποτελεί το χειρότερο δίμηνο εκροών από το καλοκαίρι του 2015, τότε που η χώρα βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την Ευρωζώνη.

    αποφυγή καταθέσεων

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζoυν, ο λόγος που τα χρήματα “φεύγουν” από τις τράπεζες δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν προχωρά η διαπραγμάτευση και δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση  για να εκταμιευτεί η δόση των 6 δισ. που χρειάζεται η κυβέρνηση ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως το καλοκαίρι και το σενάριο της χρεοκοπίας να αποφευχθεί.

    Το πλήγμα που δημιουργείται από την αποφυγή καταθέσεων είναι μεγάλο και σε συνδυασμό με την αύξηση των κόκκινων δανείων, η κατάσταση για το τραπεζικό σύστημα επιβαρύνεταιεπικίνδυνα. Επειδή και η ρευστότητα μειώνεται, αποφασίστηκε να γίνει νέα αύξηση του ELA.

    Πιο συγκεκριμένα, πάντα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στο τέλος του δεύτερου μήνα του χρόνου, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφτασαν στα 119,07 δισ. ευρώ αντί των 119,75 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου και των 121,4 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2016. Η πτώση είναι της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, μέσα σε μόλις ένα δίμηνο.

    Πάντως, ενώ η εκροή καταθέσεων συνεχίζεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων- για τον μήνα που διανύουμε σε συνδυασμό με την αυξητική πορεία των κόκκινων δανείων, μια ενδεχόμενη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης δεν θα αργήσει να επιφέρει αβεβαιότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Grimaldi – HSW: Εφτασε η ώρα της αναμέτρησης των Ιταλών με τους Έλληνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας απαντά στον Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ: Κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με κάμερες και μυστικούς αστυνομικούς αναζητά η ΕΛ.ΑΣ τον δολοφόνο των οδηγών ταξί

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ