• Big Story

    Το οριστικό «αντίο» της ελληνικής ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ο ρόλος της Revoil


    Η αποχώρηση της ναυτιλιακής Ariston Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Ρούσσου, από το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα και το οριστικό «αντίο» των ελληνικών ναυτιλιακών στην εγχώρια χρηματαγορά, η οποία χάνει για τα καλά την ευκαιρία να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Έλληνες κυρίαρχους των θαλασσών.

    Η Ariston Shipping, η οποία αποτελεί την θυγατρική του ομίλου ενέργειας Revoil που ασχολείται με τις μεταφορές ξηρού φορτίου, ήταν και η τελευταία ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων στην Ποντοπόρο Ναυτιλία (ΕΕΠΝ) που ήταν εισηγμένη -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- με αποτέλεσμα επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις σε ΕΕΠΝ να μην έχουν πια τη δυνατότητα να το κάνουν μέσα από το ΧΑ.

    Το νομοσχέδιο των ΕΕΠΝ που ψηφίστηκε στη Βουλή το 2000 και προέβλεπε τη σύστασή τους, καθώς και μια πληθώρα άλλων θεσμικών ρυθμίσεων και προδιαγραφών, στην ουσία, ποτέ δεν προχώρησε ούτε και έλαβε τις διαστάσεις για τις οποίες θεσπίστηκε, από τη στιγμή που οι γνώστες των αγορών θεώρησαν τις εδώ συνθήκες πολύ περιοριστικές. Για του λόγου το αληθές, η μίνιμουμ κεφαλαιοποίηση για τις ΕΕΠΝ είχε καθοριστεί τότε στα 29,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα νεότευκτα δεν έπρεπε να ξεπερνούν το 30% των περιουσιακών στοιχείων των ναυτιλιακών που επεξεργάζονταν σοβαρά την εισαγωγή τους στο ΧΑ.

    bulker ξηρό φορτίο ναυτιλία

    Ένας ακόμη λόγος που το θεσμικό πλαίσιο των ΕΕΠΝ απέτυχε, σύμφωνα με την TradeWinds, είναι και το γεγονός ότι η ελληνική χρηματαγορά ήταν και είναι εξαιρετικά μικρή -ακόμα και κατά τη διάρκεια της χρυσής περιόδου του ΧΑ, πίσω στη δεκαετία του ’90- που είχε ως αποτέλεσμα οι Έλληνες εφοπλιστές να κυνηγήσουν IPOs (δημόσια εγγραφή) στη πολύ περισσότερο φιλόξενη και πολλά υποσχόμενη Wall Street.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο λίγο δημοφιλής επιλογή υπήρξε το ΧΑ για τους Έλληνες εφοπλιστές, που οι μόνες εισηγμένες που υπήρξαν ποτέ ήταν η Ariston Shipping και η Argonaftis (συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου), οι οποίες μάλιστα δεν εισήχθησαν ποτέ αυτές καθαυτές αλλά αντίθετα υπό τη μορφή θυγατρικών άλλων εταιρειών χωρίς καμία σύνδεση με τη ναυτιλία.

    Η Argonaftis είχε αποχωρήσει από το ΧΑ πριν από δύο χρόνια, ενώ από τις 19 Μαΐου φέτος, η οικογένεια Ρούσσου ελέγχει και πάλι ιδιωτικά την Ariston Shipping, την οποία και έχει πουλήσει σε μια θυγατρική της Revoil, τη Vari Navigation Ltd., όπου επικεφαλής είναι ο Ευάγγελος Ρούσσος, ο πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος του ελληνικού ομίλου ενέργειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: «Χτύπησε» τάνκερ-θηρίο ο Αδάμ Πολέμης;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάρης Βαφειάς: Νέο κερδοφόρο deal μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Προκοπίου: Νέες εξελίξεις με την είσοδο της Dynagas στην αγορά των FSRU



    ΣΧΟΛΙΑ