• Big Story

    Άρθρο παρέμβαση: Δεν παίζονται. H χώρα βουτάει στο κενό και αυτοί λένε συνεχώς ψέματα


    Σοβαρά ερωτηματικά για την στάση που τήρησε η  κυβέρνηση από το Eurogroup της 22ας Μαΐου κι έπειτα προκαλεί η «βόμβα» που έριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup αποκαλύπτοντας ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε τρεις εβδομάδες χρόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Πρακτικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ενώ υπήρξε συμφωνία όλων των πλευρών η Αθήνα ζήτησε μετάθεσή της για να κάνει πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Δηλαδή για να πείσει ότι το Μαξίμου κάνει σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία θα  μπορούσε να φτάσει ακόμη και σε απειλή ρήξης στο Συμβούλιο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 22 και 23 Ιουνίου εάν ως τότε δεν είχε επιτευχθεί λύση.

    Να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ημέρες μετά το Εurogroup της 22ας Μαϊου από κυβερνητικές πηγές είχε αρχίσει να διαρρέει ως πιθανότητα το να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους σε επίπεδο ηγετών ούτως ώστε να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πάρουν θέση για το ζήτημα.

    Χαρακτηριστικά, άνθρωποι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έλεγαν ότι η κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της και αυτό δεν είναι άλλο από την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

    Την ίδια ώρα βέβαια έλεγαν ότι Σόιμπλε και Τόμσεν είχαν στήσει παγίδα στην κυβέρνηση παρουσιάζοντας μία πρόταση που ήξεραν ότι δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτή. Αν και αναγνώριζαν ότι επρόκειτο για μία πρόταση που εμπεριείχε και αρκετά, όπως τόνιζαν, θετικά στοιχεία.

    Έκτοτε η ελληνική κυβέρνηση «πλεύρισε» τον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σε μία επιδίωξή της να δείξει ότι έχει συμμάχους και ότι μία φίλη ευρωπαϊκή χώρα αντιλαμβάνεται το ελληνικό δίκαιο και αντιστέκεται στους σχεδιασμούς της Γερμανίας.

    Αν τελικώς σήμερα η κυβέρνηση αποδεχθεί την ίδια πρόταση με ελάχιστες τροποποιήσεις τότε θα αποδειχθεί πως οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν ήταν ψέμα.



    ΣΧΟΛΙΑ