• Big Story

    POS: O Θάνατος του εμποράκου

    POS


    Σαν να μην έφταναν τα μύρια… βάσανα των επαγγελματιών, λόγω της εξοντωτικής υπερφορολόγησης που στραγγαλίζει τα εισοδήματά τους, πλέον έχει προστεθεί σε αυτά και ο “βραχνάς” του POS.

    Βλέπετε, τα μηχανήματα αποδοχής καρτών είναι πολύ βολικά για τους καταναλωτές, που πλέον έχουν εξοικειωθεί (λόγω των capital controls στη συντριπτική τους πλειοψηφία) με το πλαστικό χρήμα και πληρώνουν ακόμα και για… τσίχλες με χρεωστικές κάρτες, και επωφελούνται από τα προγράμματα ανταμοιβής που υλοποιούν όλες οι τράπεζες για τη χρήση καρτών. Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους επαγγελματίες, που πραγματικά υποφέρουν από το μέτρο της υποχρεωτικής τοποθέτησης POS.

    Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται: Γιατί είναι τόσο απρόθυμοι οι επαγγελματίες να βάλουν POS; Είναι φοροφυγάδες ή έχουν κάτι να κρύψουν;

    Τίποτα από τα δύο. Απλούστατα, με τη χρήση POS οι επαγγελματίες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις (λόγω της υπερφορολόγησης που λέγαμε) είναι δεσμευμένος από την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με αποτέλεσμα ό,τι μπαίνει σε αυτόν να… εξαφανίζεται. Όταν δηλαδή πληρώνουμε σε ένα κατάστημα με κάρτα, είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να μην παίρνει δεκάρα τσακιστή, αν έχει χρέη. Ακόμα κι αν έχει δηλώσει το λογαριασμό του ως ακατάσχετο, το ποσό μέχρι το οποίο ισχύει το ακατάσχετο είναι μόλις τα 1.250 ευρώ, με τα οποία καλείται να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, πράγμα απολύτως αδύνατο.

    Όταν δεν δέχονταν πληρωμές με κάρτες, οι επιχειρηματίες λειτουργούσαν με μετρητά. Έτσι, μπορούσαν να “ισορροπήσουν” ανάμεσα σε πληρωμές προμηθευτών, υπαλλήλων, εφορίας και ταμείων, ώστε να κάνουν το “κουμάντο” τους στα οικονομικά τους και να μπορούν να λειτουργούν με βιώσιμο τρόπο. Αυτό το κουμάντο πλέον έχει χαθεί, αφού ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους απορροφάται από τον δεσμευμένο λογαριασμό τους και δεν περνάει καν από τα χέρια τους. Επομένως, το μόνο που τους απομένει, αφού πλέον δουλεύουν περισσότερο για την εφορία παρά για τους εαυτούς τους, είναι να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους.

    Τρικ επιβίωσης

    Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι σκαρφίζονται διάφορα κόλπα για να πείσουν τους πελάτες τους να πληρώσουν τοις μετρητοίς, και όχι με κάρτα. Η πιο κλασική δικαιολογία που θα ακούσει κανείς είναι ότι “το POS έχει βλάβη”, ή ότι “το έχω παραγγείλει, αλλά δεν το έχουν εγκαταστήσει ακόμα”, ενώ σε περιπτώσεις που ο επαγγελματίας έχει οικειότητα με τους πελάτες του, συχνά δε διστάζει να τους πει την αλήθεια: “αν με πληρώσεις με κάρτα δε θα βάλω τίποτα”.

    Ένας άλλος τρόπος να “πειστούν” οι πελάτες είναι να τους προσφέρει ο καταστηματάρχης μία γενναία έκπτωση, αρκεί φυσικά να πληρώσουν με μετρητά και χωρίς απόδειξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η έκπτωση αυτή μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει το 50%…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με χρέωση κάθε λεπτή πλαστική σακούλα από το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είστε στην Λίστα Lagarde: Αυτός είναι ο οδηγός επιβίωσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χάος στο Δημόσιο: Τώρα ψάχνουν πόσοι είναι οι συμβασιούχοι και πού απασχολούνται



    ΣΧΟΛΙΑ