• Big Story

    Μύκονος: To μυστικό της ΑΑΔΕ για να πιάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δώσει τις βίλες τους στην AirBNB

    chateau, mykonos


    Η ιστορία που ακολουθεί είναι πέρα για πέρα αληθινή και άκρως αποκαλυπτική για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ για να “αποκαλύπτει” κρυφά εισοδήματα, αλλά και για τη σημασία που δίνουν οι ελεγκτές στις περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που τα μισθώνουν μέσω του AirBNB ή άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών.

    Η πρωταγωνίστριά μας (ας την πούμε “Β.”) είναι ιδιοκτήτρια ακινήτου στη Μύκονο. Και όχι ενός απλού ακινήτου, αλλά μίας ωραιότατης βίλας, από αυτές που είναι ιδιαίτερα περιζήτητες στο Νησί των Ανέμων.

    Το περσινό καλοκαίρι η Β. αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει η ίδια το εξοχικό της στη Μύκονο, αλλά να το νοικιάσει μέσω AirBNB, έναντι αδράς αμοιβής, φυσικά. Και πράγματι, υπήρξαν ενδιαφερόμενοι και το σπίτι νοικιάστηκε αρκετές φορές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Όμως η Β. Ήταν… ξεχασιάρα και παρέλειψε να δηλώσει στην εφορία τα εισοδήματά της από τη μίσθωση του σπιτιού.

    Λίγους μήνες αργότερα, λοιπόν, όταν πια είχε μπει ο χειμώνας, η Β. έπεσε στα “δίχτυα” της εφορίας. Την κάλεσαν από την αρμόδια ΔΟΥ και την ενημέρωσαν πως γνώριζαν ότι η Β. είχε μισθώσει το σπίτι χωρίς να δηλώσει τα μισθώματα. Η Β. έπεσε από τα σύννεφα, καθώς πίστευε πως το κόλπο της ήταν αλάνθαστο. Όμως δεν “έσπασε”: αντίθετα, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του εφοριακού, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, ότι δηλαδή το σπίτι δε μισθώθηκε ποτέ.

    Και τότε ο εφοριακός έκανε την κίνηση-ματ: “Κυρία μου, το σπίτι σας ενοικιάστηκε από κλιμάκιο εφοριακών. Έμειναν εκεί για δύο μέρες”. Τότε η Β. κατάλαβε τι έγινε: είχε βάλει η ίδια τον… εχθρό μέσα στο σπίτι της, πέφτοντας στην παγίδα της εφορίας. Μετά από αυτό δεν είχε πια τι άλλο να πει, και απλά παραδέχθηκε ότι ναι, το σπίτι μισθώθηκε και κλήθηκε να καταβάλλει τα δέοντα.

    Ωστόσο, φαίνεται πως όλο αυτό ήταν μία καλοστημένη μπλόφα του εν λόγω εφοριακού, καθώς είναι μάλλον απίθανο η υπηρεσία να εγκρίνει τόσο μεγάλα κονδύλια, ώστε να καλυφθεί το κόστος διαμονής σε ένα τέτοιο σπίτι. Πιθανότατα δεν έμειναν ποτέ εφοριακοί στο σπίτι της Β. στη Μύκονο. Όμως με το κόλπο αυτό αναγκάστηκε να παραδεχθεί την απάτη της!

    Τι έγινε όμως στην πραγματικότητα; Πώς ήξερε ο εφοριακός ότι η Β. νοίκιαζε το σπίτι της στη Μύκονο και ήταν τόσο σίγουρος ότι θα την ξεσκέπαζε; Πιθανότατα, με μία αναζήτηση στo AirBNB. Βλέπετε, όταν κάποιος βάζει το σπίτι του προς μίσθωση στο AirBNB, το βλέπουν οι υποψήφιοι μισθωτές, αλλά το βλέπει και η εφορία. Και με μία απλή διασταύρωση στοιχείων μπορεί να διαπιστώσει κανείς αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δηλώσει τα μισθώματα που λαμβάνει.

    Χαράτσι στα εισοδήματα από AirBNB

    Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά πως στο AirBNB γίνεται ένα… πάρτυ φοροδιαφυγής. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, σαν την Β., νομίζουν πως μπορούν να ξεγλιστρήσουν κάτω από τα “ραντάρ” της εφορίας, αποκρύπτοντας τα εισοδήματά τους από τέτοια μισθώματα. Όμως στην πραγματικότητα ισχύει το “ουδέν κρυπτόν υπό του Internet”…

    Το θέμα είναι ότι η φορολόγηση αυτών των μισθωμάτων σύντομα θα είναι τόσο υψηλή, που πολλοί ιδιοκτήτες θα είναι πρόθυμοι να πάρουν αυτό το ρίσκο. Από το 2018 η φορολόγησή τους θα είναι 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ τον χρόνο.

    Από 12.001 έως 35.000 ευρώ, ο φόρος αγγίζει το 35%, ενώ αυξάνεται κατά 10%, δηλαδή εκτινάσσεται στο 45%, όταν το εισόδημα είναι άνω των 35.001 ευρώ το χρόνο, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας εκτός από κλινοσκεπάσματα.

    Για τις περιπτώσεις που παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, το εισόδημα υπολογίζεται ως επιχειρηματική δραστηριότητα και ως τέτοια θα φορολογείται, δηλαδή με:

      • 22% μέχρι τις πρώτες 20.000 ευρώ

      • 29% από 20.001 έως 30.000 ευρώ

      • 37% από 30.001 έως 40.000 ευρώ

      • 45% για πάνω από 40.000 ευρώ

    Αξίζει όμως το ρίσκο;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη Σκιάθο με την εντυπωσιακή θαλαμηγό του ο εμίρης του Κατάρ (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάει καλά το Ελληνικό ομόλογο. Πηγές κάνουν λόγο για προσφορές 6,1 δισ ευρώ. Έκπληξη το επιτόκιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκος Σακελλαρίου: Γιατί αποφάσισε να μιλήσει τώρα ο πρόεδρος του ΣτΕ



    ΣΧΟΛΙΑ