• Big Story

    Γιατί κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα εκτός QE. Τι θέλει ο Ντράγκι , τι ζητάει ο Σόιμπλε

    ΕΚΤ

    Mario Draghi, Pr. ΕCB


    Ωραία, λοιπόν: η συμφωνία με τους δανειστές έκλεισε (έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών και με επαχθείς όρους) και τώρα μπορούμε να ησυχάσουμε ότι όλα θα πάνε καλά στο εξής και η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην κανονικότητα, σωστά; Κι όμως, λάθος…

    Για να πάνε όλα καλά στο εξής υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες: η συμφωνία για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κι αν για το ζήτημα του χρέους μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξει έστω και μία προσωρινή συμφωνία, παρά τις γνωστές διαφωνίες των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το θέμα του QE τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα. Και είναι πολύπλοκα γιατί η Ελλάδα βρίσκεται άθελά της μπλεγμένη στην αέναη διαμάχη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

    Η κόντρα των δύο ισχυρότερων παραγόντων της ευρωπαϊκής οικονομίας συνίσταται στο γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι κάθετα αντίθετος με την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης που ακολουθεί η ΕΚΤ, υποστηρίζοντας πως εξαιτίας της απειλείται το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, αλλά και το ίδιο το ευρώ. Από την άλλη, ο Μάριο Ντράγκι όχι μόνο δεν υπακούει στα “κελεύσματα” του Βερολίνου, αλλά αντίθετα εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική αυτή της νομισματικής χαλάρωσης για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα (σε αυτό άλλωστε προσβλέπει και η Ελλάδα με την ένταξή της στο πρόγραμμα QE).

    Το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε αυτήν τη διαμάχη το είδαμε χθες, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιτίθεται ευθέως στον Μάριο Ντράγκι, ζητώντας να τελειώσει το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα QE.

    Γιατί όμως τέτοια… πρεμούρα από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ; Το πρόβλημα του Σόιμπλε, όπως φαίνεται, δεν είναι η επικείμενη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα, αλλά το πρόγραμμα καθαυτό: την ώρα που η Ευρώπη παραμένει σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, με μηδενικά επιτόκια, στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ προωθείται αύξηση των επιτοκίων, και σε μία τέτοια κατάσταση είναι προφανές ότι άπαντες σχεδόν θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη και τα “τιμωρητικά” της επιτόκια και θα βάλουν τα λεφτά τους στην αμερικανική οικονομία.

    Όπως και να’χει, το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι, αν και είναι γνωστό ότι δεν είναι άνθρωπος που επηρεάζεται εύκολα, δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα να υπερασπίζεται μία πολιτική με την οποία διαφωνεί κάθετα το Βερολίνο. Οι πιέσεις από την πλευρά της Γερμανίας είναι αφόρητες, και αυτό πρακτικά σημαίνει πως το πρόγραμμα QE δεν θα υπάρχει επ’ άπειρον, επομένως η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί σε αυτό το συντομότερο δυνατό, αν θέλει να επωφεληθεί. Όμως έτσι όπως έχουν τα πράγματα τώρα, φαίνεται πολύ δύσκολο να μπουν στο πρόγραμμα τα ελληνικά ομόλογα πριν το φθινόπωρο, και μέχρι τότε δεν αποκλείεται να έχει ήδη ανακοινωθεί ο χρονικός περιορισμός του προγράμματος, μειώνοντας τα οφέλη για την ελληνική οικονομία.

    Φυσικά, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν η Ελλάδα είχε κλείσει νωρίτερα τη συμφωνία με τους δανειστές και είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα QE ήδη – όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήθελε “ηρωική διαπραγμάτευση”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το μυστικό των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ. Ποια είναι η επόμενη ημέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Φίλης τραβάει το χαλί στην κυβέρνηση: Ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο για την χώρα η συμφωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλειστηριασμοί: Tο Δημόσιο ωφελείται και όχι οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ