• Big Story

    Ελαΐς Unilever : Η ύποπτη σιωπή της Ηρούς Αθανασίου και οι αιφνιδιαστικές αποχωρήσεις

    Αθανασίου

    Ηρώ Αθανασίου. Τέως CEO ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas


    Ηρώ Αθανασίου, Γιώργος Ζαλοκώστας. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών τα  συγκεκριμενα υψηλόβαθμα στελέχη της Ελαΐς Unilever Hellas αποχώρησαν από την εταιρεία, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το τι συμβαίνει με τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η αποκάλυψη για την ταυτόχρονη απομάκρυνση των 2 έγινε από το mononews.gr το Σάββατο το βράδυ στις 20:30.

    Δεν πρόκειται για καθόλου τυχαία στελέχη: ειδικά η Ηρώ Αθανασίου και ο Γιώργος Ζαλοκώστας υπηρέτησαν την εταιρεία για 32 και 28 χρόνια αντίστοιχα. 

    Γιώργος Ζαλοκώστας

    Εξίσου αξιοσημείωτο είναι και το ότι κανείς από τους δυο δεν φαίνεται να αποχώρησε για να αναλάβει κάποιο άλλο πόστο σε άλλη εταιρεία, κάτι που αφήνει ισχυρές υπόνοιες ότι η αποχώρησή τους δεν ήταν δική τους επιλογή, αλλά μία μάλλον αιφνιδιαστική απόφαση.

    Όμως οι αποχωρήσεις αυτές φαίνεται πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Συνολικά τους τελευταίους 16 μήνες έχουν αποχωρήσει (υπό εξίσου αδιευκρίνιστες συνθήκες) περίπου 25 στελέχη της Ελαΐς Unilever. Υπάρχει δηλαδή μία γενική τάση φυγής από μία εταιρεία που θεωρείται από τις πλέον επιθυμητές για τέτοια στελέχη και δεν το παίρνει εύκολα κανείς απόφαση να φύγει από αυτήν. Γιατί τέτοια κινητικότητα;

    Ίσως να έχει κάποια σχέση το γεγονός ότι στην αγορά πηγές επιμένουν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε στην εταιρία εσωτερικός έλεγχος από την μητρική, χωρίς να είναι σαφές αν ο έλεγχος αυτός έχει ολοκληρωθεί ή αν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα. Βέβαια, οι άνθρωποι της εταιρείας απαντούν ότι τέτοιος έλεγχος δεν υπήρξε και δεν υπάρχει, όμως οι φήμες φουντώνουν και θέλουν τον έλεγχο να επικεντρώνεται στον τομέα του παγωτού, όπου η Ελαΐς Unilever έχει το brand της ΕΒΓΑ, και στο πώς έχει γίνει η διαχείριση του συγκεκριμένου brand.

    Επιπρόσθετα η κ. Αθανασίου είχε καίριο ρόλο στην απόφαση της κατανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της εταιρίας. Τεράστια budget πολλών εκατομμυρίων ευρώ που η ίδια καθόριζε που θα δοθούν. Πηγές της αγοράς επιμένουν ότι ακριβώς αυτή η κατανομή ήταν και η αιτία της αποχώρησης της.

    Ο χρόνος θα δείξει αν είναι σωστές οι πληροφορίες ή οι διαψεύσεις των στελεχών της Ελαΐς Unilever. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους εσωτερικοί έλεγχοι δεν είναι ασυνήθιστοι σε πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς είναι λογικό οι μητρικές εταιρείες να θέλουν να γνωρίζουν σε βάθος τις γίνεται στις διάφορες θυγατρικές τους.

    Αν όμως η σιωπή της ίδιας της Ελαΐς Unilever για ένα τέτοιο λεπτό ζήτημα είναι μάλλον αναμενόμενη, αυτό που προκαλεί απορία είναι το γεγονός ότι η ίδια η Ηρώ Αθανασίου, μέχρι πρότινος διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας και επί τρεις και πλέον δεκαετίες στέλεχός της, τηρεί σιγήν ιχθύος. Είναι απορίας άξιον το πώς η Ηρώ Αθανασίου επιλέγει τη σιωπή, χωρίς να πει το παραμικρό. Έστω, ένα “αντίο” ή ένα “ευχαριστώ” στην εταιρεία που συνδέθηκε άρρηκτα με τη μέχρι σήμερα επαγγελματική της πορεία.

    Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις, οι οποίες μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν μόνο αν η ίδια η Ηρώ Αθανασίου αποφασίσει να μιλήσει…

     



    ΣΧΟΛΙΑ