• Big Story

    Παρασκήνιο: Γιατί ο όμιλος Βαρδινογιάννη ξαναμπαίνει στις τράπεζες

    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την (πρωτοποριακή τότε) είσοδό του για πρώτη φορά στον τραπεζικό κλάδο, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη επιστρέφει εκ νέου στις τράπεζες, με τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της Marfin Bank Romania, η οποία εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.

    Πρόκειται για τη θυγατρική της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία μετά τις εξελίξεις στη μητρική τράπεζα πριν από λίγα χρόνια πέρασε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, και μετά από τον άκαρπο διαγωνισμό του 2015-16, στις 8 Μαρτίου του 2017 τέθηκε εκ νέου σε διαδικασία πώλησης, στην οποία συμμετείχαν αρχικά με μη δεσμευτικές προσφορές έξι τράπεζες και επενδυτικά σχήματα, από τα οποία ξεχώρισε με την προσφορά της η κοινοπραξία του Ομίλου Βαρδινογιάννη με το βρετανικό fund Duet.

    Το ερώτημα είναι: Γιατί ο ισχυρός όμιλος Βαρδινογιάννη, που είχε αποσυρθεί από τις ελληνικές τράπεζες, επιστρέφει στον τραπεζικό κλάδο για χάρη της Marfin Bank Romania;

    Κατά τα φαινόμενα, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης βρίσκει τη ρουμάνικη αγορά ιδιαίτερα ελκυστική, διαβλέποντας ικανοποιητικές προοπτικές κερδοφορίας που ήταν αρκετές για να κάμψουν τις όποιες επιφυλάξεις του απέναντι στον τραπεζικό κλάδο και να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν μετά από την κίνηση αυτή θα ανοίξει και η… όρεξη της οικογένειας Βαρδινογιάννη για περαιτέρω ανοίγματα σε τράπεζες και στην Ελλαδα.

    Είναι πάντως ξεκάθαρο, αν και ο σχεδιασμός της κοινοπραξίας Βαρδινογιάννη – Duet δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα, πως πρόκειται για μία καλά μελετημένη κίνηση που έχει εξεταστεί από όλες τις πλευρές, ώστε να διασφαλιστεί ότι η επένδυση στη ρουμάνικη τράπεζα θα είναι επικερδής – άλλωστε, ο όμιλος Βαρδινογιάννη φημίζεται για τις πολύ προσεκτικές επενδύσεις του, που πολύ σπάνια πέφτουν έξω.

    Τα οικονομικά της μεγέθη είναι ιδιαίτερα ισχυρά, και αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και την ερχόμενη Δευτέρα, όταν η “ατμομηχανή” του ομίλου, η Motor Oil, θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου 2017, με τις εκτιμήσεις της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας να τοποθετούν την καθαρή κερδοφορία της πάνω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Σημειώνεται ότι η Marfin Bank Romania διαθέτει ένα δίκτυο 33 καταστημάτων σε όλη τη Ρουμανία, ενώ από δημοσιεύματα ρουμανικών μέσων προκύπτει ότι αποτελεί την 22η τράπεζα με βάση το ενεργητικό της. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μικρή τράπεζα (σ.σ. μερίδιο αγοράς 0,6% στο τέλος του 2015), με έμφαση στις χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων (σ.σ. κυρίως μικρομεσαίων), ενώ διαθέτει θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Ρούσσος (Revoil): «Ήταν λάθος η είσοδος στη ναυτιλία»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο χτύπημα από Attica: «Στήνει» μίνι αλυσίδα Armani στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η μεγάλη απόβαση στην Μύκονο: Τι συζητούν Four Seasons, Hilton, Aman Resorts



    ΣΧΟΛΙΑ