• Big Story

    ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν πάνω από 10 δισ. ευρώ

    ΔΝΤ


    Να διενεργηθεί ένας νέος κύκλος τέστ αντοχής (stress tests) στις ελληνικές τράπεζες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, τον Αύγουστο του 2018, ζητά το ΔΝΤ στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας που έδωσε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει ένα αποθεματικό της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως τονίζεται ότι ακόμα και αυτό το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να μην επαρκέσει για να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών σε ένα δυσμενές σενάριο.

    Το ΔΝΤ θεωρεί πως οι υποθέσεις στις οποίες στηρίζεται η στρατηγική που ακολουθείται για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων είναι “εξαιρετικά αισιόδοξες”, και για το λόγο αυτό ζητά να διενεργηθούν stress tests και ποιοτικές αξιολογήσεις των assets των τραπεζών, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κεφαλαιοποίησή τους και να διευκολυνθεί η άρση των capital controls.

    Τι αναφέρει για το χρέος

    Στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, το ΔΝΤ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2030, όμως από εκεί και μετά θα σημειώσει αύξηση και θα φτάσει στο 195% του ΑΕΠ το 2060, και ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε πρόσθετες διευθετήσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα: επέκταση περίοδου χάριτος των δανείων και αναβολή καταβολής τόκων. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πρόσφατο Eurogroup δεν είναι επαρκείς, τονίζει το ΔΝΤ.

    Παράλληλα, το Ταμείο επιμένει για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει σχετικά: “Τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και για τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών δαπανών έχουν κρίσιμη σημασία για την επανεξισορρόπηση του προϋπολογισμού προς πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη. Μεσοπρόθεσμα θα συμβάλουν στην επίτευξη ενός φιλόδοξου πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο στόχος αυτός θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα πιο διατηρήσιμο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό, να υπάρξει χώρος για δημοσιονομικούς περιορισμούς για καλύτερη στόχευση της κοινωνικής βοήθειας, τόνωση των δημόσιων επενδύσεων και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τη στήριξη της ανάπτυξης”.

    Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου, χαμηλώνει την πρόβλεψή της για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος, στο 2,2%, εκτιμώντας πως θα υπάρξει απόκλιση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση που έδωσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα είναι επί της αρχής, που σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί μόνο υπό τον όρο ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους θα συγκεκριμενοποιηθούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: Άλλες 3 εταιρείες διαχείρισης πήραν άδεια από την ΤτΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο διάσημο στέλεχος αποχώρησε από τράπεζα και γιατί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Τα επόμενα σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό



    ΣΧΟΛΙΑ