• Big Story

    Άρθρο-παρέμβαση: Οι τραπεζίτες να στείλουν τώρα τις υποθέσεις Λεμονή και Γκρίσιν στην Εισαγγελέα κ. Ελένη Τουλουπάκη

    Κάτια Ζυγούλη, Αλέξανδρος και Μαριάντζελα Λεμονή


    Οι Έλληνες τραπεζίτες σήμερα έχουν μια χρυσή ευκαιρία. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που κουβαλούν στις πλάτες τους, να αναστηλώσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια, ομολογουμένως. Και σε κάθε δύσκολη προσπάθεια αξίζει να έχει κανείς στο πλευρό του όσο το δυνατόν περισσότερους υποστηρικτές. Εν προκειμένω, για να επαναφέρουν την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, οι τραπεζίτες πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία έχει διαρραγεί τα τελευταία χρόνια (και) λόγω των πρακτικών αυτών που ευνόησαν συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

    Ναι, αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Μία ευκαιρία να αποδείξει ότι δε φοβάται τίποτα, ότι κανείς δεν “κρατάει” τους τραπεζίτες και ότι αυτοί δε χρωστούν τίποτα και σε κανέναν, ότι τα λάθη του παρελθόντος και οι ύποπτες “φιλίες” με επιχειρηματίες έχουν πια τελειώσει. Μία ευκαιρία να αποδείξει ότι λειτουργεί σαν κανονικό τραπεζικό σύστημα, και όχι σαν σύστημα εξυπηρέτησης “ημετέρων”.

    Τι πρέπει να κάνουν οι τραπεζίτες; Τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο: να αναλάβουν πρωτοβουλία και να στείλουν από μόνοι τους στον εισαγγελέα υποθέσεις οι οποίες όπως γράφουν πολλά media ίσως και να  “μυρίζουν” περίεργα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πολλά media μεταξύ αυτών το capital.gr, το bankingnews.gr , το mononews.gr και άλλα έχουν γράψει πολλά άρθρα για αυτές τις υποθέσεις.

    Αλιόσσα Γκρίσιν -Έλενα Παπαβασιλείου
    Αλιόσσα Γκρίσιν -Έλενα Παπαβασιλείου

    Θα μπορούσαμε ενδεικτικά να αναφέρουμε όπως μας λένε έγκριτοι νομικοί την περίπτωση της οικογένειας Λεμονή (βασικός μέτοχος της αλυσίδας καταστημάτων Καλογήρου), που φέρεται να πούλησε το Σπίτι του στο Μιλάνο αντί του ποσού των 6 εκατ. ευρώ με την υπόσχεση να πληρώσει τις τράπεζες για χρέη κάτι που δεν έκανε ποτέ. Επίσης είχε αγοράσει αεροπλάνο με leasing αλλά δεν πλήρωσε την τράπεζα με αποτέλεσμα η τράπεζα να προχωρήσει κάνουν αγωγή.  Υπάρχει ακόμα και η  υπόθεση της Alpha Grissin, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια στο “κόκκινο”, φορτώνοντας τις τράπεζες με χρέη εκατομμυρίων ευρώ (οι οφειλές της εταιρείας μόνο προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ), ενώ πέρασαν σχεδόν δύο μήνες προτού ενημερώσει για την κίνηση αυτή το επενδυτικό κοινό ή τις εποπτικές αρχές.

    Είναι όλα αυτά παράνομα; Είναι νόμιμα; Ας το κρίνουν οι διοικήσεις των τραπεζών και οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί. Μπορεί πράγματι να είναι νόμιμα και οι επιχειρηματίες να μην έκαναν κάτι παράνομο. Όμως ας το αποφασίσουν αυτό οι δικαστικοί της χώρας μας. Και εδώ πρέπει να παρέμβει η ίδια η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη η ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Ζαγοραίος . Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι ελληνικές τράπεζες μεταξύ άλλων ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

    Για να το πούμε απλά, οι τράπεζες πρέπει να στείλουν το μήνυμα στους απλούς πολίτες και στους συνεπείς επιχειρηματίες (μικρούς και μεγάλους) ότι γι’ αυτές δεν υπάρχουν πελάτες “δύο ταχυτήτων”, αλλά όλοι έχουν την ίδια, δίκαιη αντιμετώπιση. Και να το δείξουν εμπράκτως, τιμωρώντας αυτούς που προσπάθησαν να τις εκμεταλλευτούν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Επιβεβαιώνει η Eurostat το πλεόνασμα του 2016

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οικογένεια Λεμονή (Καλογήρου) : Η δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών και οι δραματικές στιγμές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλιόσσα Γκρίσιν: Έριξε κανόνι 35 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Οι εισαγγελείς πότε θα επέμβουν;



    ΣΧΟΛΙΑ