• Business

    Νεώριο Σύρου: Ξεπεράστηκε και ο «σκόπελος» του ΕΦΚΑ – Νέα συνάντηση τραπεζών με KPMG και ONEX

    Νεώριο Σύρου


    Ακόμη ένας «σκόπελος» στην υπόθεση διάσωσης του Νεωρίου ξεπεράστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες βρέθηκε λύση στο θέμα του ΕΦΚΑ, το οποίο προς στιγμήν φάνηκε να μπλοκάρει το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σύρου. Ανώτατη κυβερνητική πηγή μιλώντας στο mononews.gr αναφέρει πως η ρύθμιση των οφειλών του Νεωρίου προς τον ΕΦΚΑ θα προχωρήσει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού και δεν θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί να γίνει. Η ιδέα της νομοθετικής ρύθμισης εγκαταλείφθηκε καθώς όπως σημειώνει η ίδια πηγή θα μπορούσε να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση προς την επιχείρηση και θα συναντούσε τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οφειλές του Νεωρίου προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ και συζητείται να ρυθμιστούν σε έως 280 δόσεις.

    Η διευθέτηση των οφειλών του ΕΦΚΑ ανοίγει το δρόμο για την οριστικοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάληψη των ηνίων από την εταιρεία Onex. Κύκλοι προσκείμενοι στην Onex τονίζουν πως το σχέδιο «κλείδωσε»» και αποκαλύπτουν πως μέσα στην μέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση με τις τράπεζες και την KPMG, προκειμένου να συμφωνηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου.

    Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και η τελική συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στο Πρωτοδικείου Σύρου προς έγκριση. Αυτό υπολογίζεται πως θα γίνει στα τέλη Μαΐου . Την εκτίμηση αυτή συμμερίζονται και κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία του εγχειρήματος. Μάλιστα, λέγεται πως στόχος είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί πριν το Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα  πραγματοποιήσει το κυβερνών κόμμα στη Σύρο στα τέλη του μήνα.

    Εάν τηρηθεί το παραπάνω «χρονοδιάγραμμα», ο νέος επενδυτής υπολογίζεται πως θα αναλάβει το τιμόνι προς τα τέλη του καλοκαιριού. Και αυτό γιατί χρειάζεται περίπου ένα μήνα για την έγκριση από το δικαστήριο και περίπου άλλο τόσο για να καθαρογραφεί η απόφαση. Υπενθυμίζεται πως η αμερικάνικη Onex που εκπροσωπείται από τον Πάνο Ξενοκώστα αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχε ξεκινήσει κυβέρνηση με υποψήφιους διεκδικητές για τη διάσωση των ναυπηγείων. Είχε καταθέσει την καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία προβλέπει τη διάθεση συνολικά 60 εκατ. Ευρώ για νέες επενδύσεις αλλά και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους περίπου 500 εργαζόμενους.

    Εν αναμονή του πορίσματος

    Στο μεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο έλεγχος που διεξάγουν οι εμπειρογνώμονες για την απροσδόκητη καθίζηση δεξαμενής του ναυπηγείου πριν από περίπου 20 μέρες. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως πολύ σύντομα θα υπάρξει το πόρισμα που θα ρίξει φως σε αυτό το περίεργο -όπως το χαρακτηρίζουν- ατύχημα. Να σημειωθεί πως στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η Onex αποφάσισε να προχωρήσει στην ενδιάμεση επαναλειτουργία των ναυπηγείων, μέσω τρίτης εταιρείας, της Σύρος Ελλάς ΙΚΕ προτού αναλάβει και επίσημα τον έλεγχό τους. Αυτή τη στιγμή, στο ναυπηγείο εκτελούνται εργασίες σε 4 πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα κοντέινερ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νεώριο Σύρου: Τι απαντά η Onex για τη βύθιση της δεξαμενής–Αιχμές για «άσπονδους φίλους»



    ΣΧΟΛΙΑ