• Big Story

    Να γιατί τα funds κοράκια που θα έρθουν στην Ελλάδα θα βγάλουν πολλά λεφτά το 2017


    Funds κοράκια: Από τις αρχές του 2017 θα αρχίσει, σύμφωνα με τις τράπεζες, να έρχεται «φρέσκο χρήμα» προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις που χρειάζονται αναδιάρθρωση. Όποιος αντέξει ως τότε, θα αξιοποιήσει το ενδιαφέρον ξένων funds για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων, με παρέμβαση από τις τράπεζες που θα παίξουν το ρόλο του μεσολαβητή.

    Για τις τράπεζες είναι η ευκαιρία να ελαφρύνουν ισολογισμούς και να πάρουν πίσω μέρος των υψηλών δανείων και για τα funds ευκαιρία αποδόσεων σε μια οικονομία που εκτιμούν ότι θα ανακάμψει. Από την άλλη πλευρά, ένα μέρος των σημερινών Ελλήνων επιχειρηματιών θα μπει στο περιθώριο αφού τα «κλειδιά» που θα πάρουν τράπεζες και funds, δεν θα τα επιστρέψουν.

    Οι τραπεζίτες βλέπουν ότι κινήσεις αυτής της μορφής θα γίνουν προς τα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 και θα συμβάλλουν στη χρηματοδοτική αλλά και λειτουργική αναδιάρθρωση εταιρειών που έχουν υψηλό δανεισμό αλλά είναι βιώσιμες. Ο χρόνος βεβαίως λειτουργεί σε βάρος τους, λένε οι τράπεζες, και οι καθυστερήσεις προέρχονται και εδώ από πλευράς της κυβέρνησης. Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει μέτωπα σε επίπεδο νομοθετικό για να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων με βασικά σημεία την νομική κάλυψη για τα τραπεζικά στελέχη που θα εγκρίνουν τις αναδιαρθρώσεις, τη δυνατότητα του debt equity swap, δηλαδή τη μετοχοποίηση χρεών και την απομάκρυνση των διοικήσεων που μπλοκάρουν τις πρωτοβουλίες.

    Οι τράπεζες ήδη δέχονται επισκέψεις από εκπροσώπους funds που έχουν σκανάρει την αγορά για ευκαιρίες και μάλιστα πολλά από αυτά έχουν στήσει υποδομές σε γραφεία και στελεχιακό δυναμικό στην Αθήνα. Ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς θα πάρει η πλατφόρμα Pillarstone της KKR, στην οποία θα περάσουν δάνεια προς διαχείριση η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, ύψους τουλάχιστον 2 δις.ευρώ σε πρώτη φάση και με έμφαση σε δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα, της βιομηχανίας, καθώς και του retail, με εταιρίες που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες εντός και εκτός Ελλάδος.

    Η χαρτογράφηση από τα funds δείχνει, σύμφωνα με τις τράπεζες, ενθαρρυντικές προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2017, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε τομείς όπως η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ο τουρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα και μεταφορές (logistics). Tα funds θα κληθούν να κάνουν αυτό που δεν μπορούν οι τράπεζες: να δώσουν φρέσκο χρήμα αλλά και τεχνογνωσία για τη λειτουργική αναδιάρθρωση.

    Θα μπορούν να βρουν μέσω της διεθνούς πρόσβασης που έχουν σε κεφάλαια χρηματοδότηση για να λειτουργήσει η επιχείριση, θα καταρτίσουν business plan και θα προσλάβουν εξειδικευμένα στελέχη για αναλάβουν την διοίκηση, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για την επιχείρηση.

    Για παράδειγμα, το αμερικανικό fund ΚΚR διαχειρίζεται διεθνώς επενδύσεις σε assets, ενέργειας, υποδομών, ακίνητης περιουσίας, πιστωτικών κεφαλαίων και hedge funds.Εχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την εμπειρία Ελλήνων και ξένων εξειδικευμένων επαγγελματιών με πλούσια εμπειρία και επιτυχημένο ιστορικό σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους και τύπους αναδιαρθρώσεων, είτε αυτές είναι οικονομικές είτε επιχειρησιακές ενώ η πλατφόρμα διαχείρισης της Pillarstone, ως εταιρεία χαρτοφυλακίου της KKR Credit, θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε όλους τους πόρους της KKR παγκοσμίως.

    Το πρώτο βήμα αναδιάρθρωσης για τα funds είναι η πραγματοποίηση due diligence στις προβληματικές επιχειρήσεις, με το οποίο θα καθορίζεται η δυνατότητα για επιχειρησιακή ανάκαμψη, καθώς και οι ανάγκες για νέα κεφάλαια.

    Στη συνέχεια, θα υπάρχει συνεργασία με τη διοίκηση και την ιδιοκτησία της εταιρίας για την από κοινού διαμόρφωση του βέλτιστου σχεδίου ανάκαμψης και θα επιχειρείται η προσέλκυση νέων μακροπρόθεσμων κεφαλαίων. Όσο η εταιρεία θα ανακάμπτει, οι τράπεζες θα επωφελούνται από την κερδοφορία της, ενώ τα funds θα κερδίζουν από την απόδοση των νέων κεφαλαίων που θα έχουν επενδυθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ