ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί από το 2010 να θεωρούμαστε το “μαύρο” πρόβατο της Ευρωπαικής Ένωσης όμως η υπερχρεωμένη Ελλάδα τα κατάφερε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Science, Technology and Industry Scoreboard, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), η Ελλάδα είναι με το “σπαθί της” στη λίστα με τις πιο έξυπνες χώρες στον κόσμο. Η Ελλάδα της κρίσης κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφερε να φιγουράρει περήφανη στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης του Ο.Ο.Σ.Α, όπου δεν μπόρεσαν καν να μπουν μεγαθήρια, όπως οι Η.Π.Α και η Μ. Βρετανία.
Η λίστα είναι βασισμένη στο σύνολο των επιστημονικών, τεχνολογικών, μηχανικών και μαθηματικών πτυχίων ανά άτομο, ώστε να υπάρχει μια σχετική ισότιμη κατάταξη σε όλες τις χώρες του κόσμου ανεξαρτήτως πολιτισμικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, η Ισπανία βρίσκεται στην 11η θέση με κατοχή 24% σε πτυχία σχετικά με τις φυσικές επιστήμες και την μηχανική.
Οι Η.Π.Α και η Μ. Βρετανία από την άλλη βρίσκονται πολύ χαμηλά στην λίστα του Ο.Ο.Σ.Α εκτός της πρώτης δεκάδας, και αυτό αναδεικνύει περίτρανα γιατί αυτές οι χώρες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και απορροφούν κατά κύματα, τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας.
Ακολουθεί η λίστα με τις 10 εξυπνότερες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το σύστημα των πτυχίων STEM.
10. Η Πορτογαλία έχει ένα ποσοστό 25% από απόφοιτους του πτυχίου STEM, το οποίο αφορά τους τομείς της επιστήμης της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, (ακρωνυμία του Science, Technology, Engineering, Mathematics). Μάλιστα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό σε κατόχους διδακτορικού με το 72% αυτών να εργάζονται στον χώρο της εκπαίδευσης.

9. Η Αυστρία με ποσοστό 25% είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους εργαζόμενους που κατέχουν διδακτορικό.

8. Το Μεξικό ανέβηκε από το 24% του 2002 στο 25% το 2012, παρόλο που η κυβέρνηση κατάργησε τις φορολογικές περικοπές, όσον αφορά τις επενδύσεις στον τομέα των επιχειρήσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη.

7. Η Εσθονία με ποσοστό 26% έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στις γυναίκες αποφοίτους του πτυχίου STEM, με ποσοστό το 2012 στο 41%.

6. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα της υποχρηματοδότησης στον τομέα της Παιδείας επένδυσε μόλις το 0.08% του ΑΕΠ της για έρευνα, το μικρότερο ποσοστό ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο κατάφερε να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας. Η χαμηλή χρηματοδότηση πάντως μπορεί και να εξηγεί τον λόγο που οι κάτοχοι του πτυχίου STEM “έπεσαν” από το 28% το 2002 στο 26% το 2012.

5. Στην Γαλλία με ποσοστό 27%, οι περισσότεροι ερευνητές εργάζονται σε κάποια βιομηχανία από ότι σε κάποια κυβερνητική θέση ή σε σε κάποιο Πανεπιστήμιο.

4. Στην Φινλανδία το 28% δημοσιεύει ερευνητικά κείμενα που αφορούν την ιατρική περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.

3. Η Σουηδία με ποσοστό 28% βρίσκεται πίσω ακριβώς από την γειτονική της Νορβηγία ως προς την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένης αυτής στον χώρο της δουλειάς, εφαρμογές για παράδειγμα σαν το programming. Πάνω από τα 3/4 των εργαζομένων χρησιμοποιούν υπολογιστές στην δουλειά τους.


1. Στην κορυφή της λίστας με τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημόνων βρέθηκε η Νότια Κορέα με ποσοστό 32%, αν και σημείωσε μια πτώση από το 39% που βρισκόταν το 2002, πτώση που δεν κατάφερε ωστόσο να την εκθρονίσει.

Συνολικά, 40 από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου στον τομέα της επιστήμης σημείωσαν πτώση στο σύνολο των πτυχίων STEM από το 23% το 2002 στο 22% μια δεκαετία μετά. Αξιοσημείωτο επίσης παραμένει το γεγονός ότι τεχνολογικοί γίγαντες όπως οι Η.Π.Α έμειναν στον πάτο της λίστας φτάνοντας στην 39η θέση της λίστα με μόλις 16% στα πτυχία STEM τα έτη 2002 και 2012.
Δείτε την αναλυτική λίστα παρακάτω:
Διαβάστε ακόμη:
http://www.mononews.gr/article-48928-2/48928
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πράσινα τιμολόγια Μαΐου: Από την ΕΛΙΝ η χαμηλότερη τιμή στα 12,2 λεπτά/κιλοβατώρα – Οι τιμές των προμηθευτών
- Alpha Bank: Στις 21 Μαΐου η Γενική Συνέλευση για το μέρισμα 70,26 εκατ. ευρώ
- Τι θα κάνει τώρα η μετοχή της Πειραιώς, η έξυπνη κίνηση Ψάλτη, τα νέα deals του Εξάρχου, το σοκ για τον Ευμορφίδη, το «ναυάγιο» του εφοπλιστή Οικονόμου, ο Δαγούμας και η πλατινομαλούσα νεαρά και η βάφτιση του JJC στο Capri
- Δριτσάνος (Schneider Electric): «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος δεδομένων» – Οι συνεργασίες, οι επενδύσεις και οι προκλήσεις
