• ΑΓΟΡΕΣ

    Moody’s και Goldman Sachs βύθισαν ξανά το Χρηματιστήριο: Στο -3,68% οι τράπεζες, ισχυρά κέρδη για Motor Oil


    Με ισχυρές απώλειες άνοιξε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποχωρώντας ξανά κάτω από το όριο των 680 μονάδων, με την ανησυχία των επενδυτών να ενισχύεται μετά το «καμπανάκι» που σήμανε η αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

    Ο οίκος αξιολόγησης προτίμησε να περιμένει προς το παρόν να περιμένει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να απαλλαχθεί από τις υποχρεώσεις της γύρω από τη μείωση των παλαιών συντάξεων από την πρωτοχρονιά του 2019. Το μέτρο, το οποίο ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση ως μεταρρύθμιση, έχει συνδεθεί πλέον ως προαπαιτούμενο για τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, με τους θεσμούς να κάνουν λόγο για «συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιθυμεί να διαπραγματευτεί το μέτρο στις επικείμενες συζητήσεις στην ΕΕ για την έγκριση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών για τη νέα χρονιά.

    Η Moody’s, όπως και πολύ άλλοι διεθνείς αναλυτές, έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η Ελλάδα να υποχωρήσει από την τήρηση των δεσμεύσεων και να καθυστερήσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί. Η τελευταία απόφαση του οίκου να αναβάλει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ήταν ένα σαφές δείγμα για τη μεγάλη προσοχή που δίνουν οι αγορές στις κινήσεις της Ελλάδας γύρω από το ζήτημα των συντάξεων.

    Το ήδη κακό κλίμα που προκάλεσε η «σιωπή» της Moody’s επιδείνωσε η έκθεση της Goldman Sachs, η οποία μετά τις Citigroup, Deutsche Bank και BofA Merrill Lynch, προχώρησε στη μείωση των τιμών-στόχων για της ελληνικές τραπεζικές μετοχές, καθώς τα έσοδα τους συνέχισαν να μειώνονται σε τριμηνιαία βάση. Αυτό οδήγησε σε έναν νέο sell-off στις τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό κλάδο να κλείνει με απώλειες 3,68% στις 565,28 μονάδες.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,26% στις 689,96 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κινήθηκε μεταξύ των 686,99 και 695,10 μονάδων.

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 15,9 εκατ. τεμάχια. Μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 129 χιλ. τεμάχια, τα οποία αφορούσαν κυρίως την εκκαθάριση παραγώγων της Folli Follie.

    Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,25%, στις 1.806,14 μονάδες, ενώ o Mid Cap έκλεισε με απώλειες 1,46% στις 1.113,78 μονάδες.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Motor Oil (+3,10%), αξιοποιώντας τις θετικές εκθέσεις των αναλυτών που αύξησαν τη τιμή-στόχου της μετοχής. Ακολούθησε η μετοχή της ΕΛΠΕ, η οποία έκλεισε στο +1,57%.

    Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο -6,70%. Στο   -4,39% έκλεισε η Λάμδα, στο -4,14% η ΔΕΗ, ενώ ακολούθησαν σε πτώση η Alpha Bank (-3,85%), η Σαράντης (-3,42%) και η Eurobank (-3,04%). Η Εθνική έκλεισε στο -2,26%.



    ΣΧΟΛΙΑ