• Ενέργεια

    Μοντέλο ΕΛΠΕ για τη ΔΕΗ: Οι ελπίδες στις κοινοπραξίες

    Γιώργος Σταθάκης και Εμμανουήλ Παναγιωτάκης (πρόεδρος ΔΕΗ)


    Αγώνα δρόμου για να πετύχει η δεύτερη απόπειρα του διαγωνισμού για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ πραγματοποιεί ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μ. Παναγιωτάκης που μετέβη στην Κίνα για να συναντήσει εκπροσώπους 2-3 διαφορετικών εταιρειών και να τους πείσει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, που αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί πριν από το Πάσχα.

    Διαπιστώνοντας ότι οι προσφορές που ήδη έλαβε η ΔΕΗ στον πρώτο διαγωνισμό ήταν πολύ χαμηλότερες από τα τιμήματα που περίμενε, θεωρεί ότι η λύση βρίσκεται στη συμμετοχή και νέων υποψηφίων. Και με δεδομένο ότι ο χρόνος πιέζει, η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι ενδιαφερόμενοι να ενισχύσουν κεφαλαιακά τους ήδη υπάρχοντες και να διαμορφώσουν ισχυρότερες κοινοπραξίες ώστε ανάλογα να αυξηθούν και τα τιμήματα, όπως έγινε με τα ΕΛΠΕ. Δηλαδή, η ΔΕΗ αναμένει, αν τελικά προκύψουν νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από την Κίνα, να επιλέξουν κάποιες από τις εταιρείες που έχουν ήδη ενδιαφερθεί και ασχοληθεί με την υπόθεση και έχουν ήδη μπει στο data room για τον έλεγχο των στοιχείων, ώστε να μην ξεκινάνε από την αρχή.

    Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ήταν έξι οι ενδιαφερόμενοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Αυτοί ήταν οι BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED AND DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ENERGETICKÝ Α PRŮMYSLOVÝ HOLDING (“EPH”), INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

    Σύντομα ο δεύτερος διαγωνισμός

    Όσο για τον χρόνο διενέργειας του νέου διαγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, κατόπιν συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επίτροπο Ανταγωνισμού, φαίνεται πως ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί πριν από το Πάσχα, με κατάληξη τον Μάιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχεδιάζεται μια σύντομη διαδικασία, με αλλαγή κάποιων όρων του διαγωνισμού και με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αποτίμησης των μονάδων.

    Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός αναμένεται μέσα στον Μάρτιο, ενώ η Κομισιόν καλεί την ελληνική κυβέρνηση να βεβαιώσει ότι η νέα πρόταση θα είναι επαρκώς λεπτομερής, ώστε να επιτρέψει μια σωστή εκτίμηση για το αν γίνεται πρόοδος, σχετικά με τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς περί ανταγωνισμού και τα όσα συμφωνήθηκαν στα τέλη του 2018.

    Όπως εξάλλου υπενθύμιζε στην τελευταία Έκθεσή της η Κομισιόν, η αποεπένδυση αποτελούσε δέσμευση της Ελλάδας έναντι του αντιμονοπωλιακού δικαίου (και κατέστη δεσμευτική με την απόφαση της Κομισιόν της 17 Απρίλιος 2018). Και η αποτυχία του διαγωνισμού  είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα στην επίτευξη μιας βασικής μεταρρύθμισης και οι λύσεις για αυτή τη δομική πρόκληση αναπόφευκτα μετατίθενται για τα τέλη του 2019.

    Οι ευθύνες της ΔΕΗ

    Η έκθεση άφηνε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες στη ΔΕΗ για το “ναυάγιο” του διαγωνισμού. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μη πώληση των μονάδων προέκυψε “παρά το γεγονός ότι το deadline που έληγε στις 17 Οκτωβρίου 2018, αναβλήθηκε για τις 8 Φεβρουαρίου 2019 μετά από τέσσερα αιτήματα παράτασης από τις ελληνικές αρχές και ο καθορισμός των όρων της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας (SPA) έγινε τον Δεκέμβριο”.

    Σημειώνεται ακόμα ότι: “έγιναν πολλές προσπάθειες από τους επενδυτές να υποβάλουν θετικές προσφορές που να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη ΔΕΗ. Έγιναν επίσης προσπάθειες για την εξεύρεση τρόπων μείωσης του μεταβλητού κόστους, όπως η κατάργηση του πρόσθετου τέλους προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη και, πιο πρόσφατα, η επέκταση του SPA, ώστε να περιλαμβάνει τους όρους ενός συστήματος εθελουσίας εξόδου. Παρά τις σημαντικές διαπραγματεύσεις, η ΔΕΗ δεν αποδέχθηκε τις κυριότερες προτάσεις που διατύπωσαν οι δυνητικοί επενδυτές για να διευκολύνουν την αποτίμηση των εγκαταστάσεων και να τους επιτραπεί η υποβολή θετικών προσφορών. Ταυτόχρονα, οι προτάσεις και τα μέτρα της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προαιρετική συνταξιοδότηση, ήρθαν αργά στη διαδικασία”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντίνος Μπενρουμπή (Protergia): «Η ΔΕΗ λειτουργεί με ζημιά τα λιγνιτικά για να μην πουλάμε εμείς»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κομισιόν: Έντονες επικρίσεις για τις λιγνιτικές μονάδες- Επιρρίπτει ευθύνες στη ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Απόβαση» στην Ελλάδα ετοιμάζουν οι ξένοι κολοσσοί του ηλεκτρονικού εμπορίου



    ΣΧΟΛΙΑ