• Big Story

    Μυτιληναίος: Γιατί η μετοχή του από τα 3,80 βρέθηκε στα 6 ευρώ. Τι συμβαίνει;

    Μυτιληναίος

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Η άνοδος της μετοχής της Μυτιληναίος τους τελευταίους μήνες δεν είναι απλά μεγάλη, είναι πραγματικά θεαματική: μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο η μετοχή της εταιρείας διαπραγματευόταν στα 3,80 ευρώ, όμως σήμερα κυμαίνεται στα 6 ευρώ! Τι άλλαξε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που να δικαιολογεί μία τέτοια εκτόξευση;

    Την απάντηση θα πρέπει να την αναζητήσουμε στη συμφωνία-σταθμό που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος για την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύει η πρώτη στη δεύτερη, μία συμφωνία με την οποία δόθηκε τέλος σε μία αντιπαράθεση που κρατούσε περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ άνοιξε ο δρόμος για αντίστοιχες συμφωνίες της ΔΕΗ και με άλλες βιομηχανίες που έχουν υψηλές ανάγκες σε κατανάλωση ρεύματος, ώστε να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τις δραστηριότητές τους και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές.

    Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι στην αρχή κάθε συμβατικού έτους, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα προκαταβάλλει άτοκα στη ΔΕΗ το 30% της ετήσιας αξίας του ρεύματος, ενώ η διασφάλιση ενός σταθερού τιμολογίου από τη ΔΕΗ δίνει πλέον στην Αλουμίνιον της Ελλάδος τη δυνατότητα να χαράξει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και το πλάνο της και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ακόμη και σε περίπτωση που η αγορά αλουμινίου αντιμετωπίσει δυσκολίες. Άλλωστε, η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο κόστος στην παραγωγή της, οπότε έχοντας επιτύχει να το διατηρεί σε σταθερά επίπεδα μπορεί πλέον να ισχυροποιήσει τη θέση της στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

    Τι είπαν οι αναλυτές 

    Το γεγονός αυτό αναγνώρισαν ήδη από την πρώτη στιγμή οι αναλυτές, που έσπευσαν μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ να αυξήσουν την τιμή-στόχο της μετοχής της Μυτιληναίος, διαβλέποντας μία σημαντική ευκαιρία – χαρακτηριστικό είναι ότι η Wood & Company αύξησε τον Οκτώβριο την τιμή-στόχο για τη μετοχή της εταιρείας από τα 5 ευρώ στα 6,5 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση Buy, ενώ αντίστοιχα για τη ΜΕΤΚΑ (επίσης του ομίλου Μυτιληναίου) η τιμή-στόχος αυξήθηκε από τα 6,9 ευρώ στα 7,6 ευρώ, με σύσταση hold.

    Είναι άλλωστε κοινή πεποίθηση τόσο της διοίκησης της εταιρείας όσο και των αναλυτών ότι το 2017 θα είναι μία χρονιά με κερδοφορία-ρεκόρ για τον όμιλο Μυτιληναίος – το είπε μάλιστα και ο ίδιος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg: «H χρονιά που διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό (μια ριζική αναδιάρθρωση) του Ομίλου».

    Σε τι συνίσταται αυτός ο ανασχηματισμός; Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μας έδωσε μια ιδέα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν σε παρουσίασή του στον Όμιλο Θεσμικών Επενδυτών προανήγγειλε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου «κλείνει έναν κύκλο», καθώς πλέον η δομή της εταιρείας συμμετοχών «δεν είναι η κατάλληλη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό που σχεδιάζει είναι ο μετασχηματισμός του ομίλου σε ένα πιο αποδοτικό σχήμα, που θα είναι πιο ωφέλιμο όχι μόνο για τον όμιλο, τις θυγατρικές του εταιρείες και τους μετόχους του, αλλά εν τέλει και για την ελληνική οικονομία.

    Σε φάση μετασχηματισμού μπαίνει παράλληλα και η ΜΕΤΚΑ, της οποίας τα κέρδη EBITDA συρρικνώθηκαν κατά 40% στο εννιάμηνο, με τον κ. Μυτιληναίο να προαναγγέλλει πάντως πως η ΜΕΤΚΑ θα επανέλθει δριμύτερη και θα είναι πιο κοντά στον όμιλο Μυτιληναίου «με διαφορετικό τρόπο».

    Καλά νέα περιμένει ο όμιλος Μυτιληναίου και από τον τομέα της ενέργειας, στον οποίο η Protergia φιλοδοξεί να έχει μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 10% μέχρι το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος Μυτιληναίου προσέλαβε την συμβουλευτική εταιρεία McKinsey για να τον καθοδηγήσει στα επόμενα βήματά του στην αγορά, η οποία εκτιμάται ότι κρύβει ευκαιρίες όχι μόνο σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και γενικότερα την ενέργεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Reuters: Η Ελλάδα θυμίζει πλέον τον Ηρακλή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιότητα είναι η απάντηση των ξενοδόχων στην υπερφορολόγηση του ελληνικού τουρισμού!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι σηματοδοτεί η πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες;



    ΣΧΟΛΙΑ