• Big Story

    Μιχάλης Σάλλας: Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να σταθούν στα πόδια τους αλλά χρειάζονται ρευστό

    Μιχάλης Σάλλας τράπεζα

    Μιχάλης Σάλλας. Τραπεζίτης


    Παίρνει επάνω του» το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων ο Μιχάλης Σάλλας, και επιχειρεί να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον γερμανών επιχειρηματιών στις ευκαιρίες της ελληνικής οικονομίας. Με το κύρος του επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, αλλά και με τη γνώση της γερμανικής πραγματικότητας αφού στη δεκαετία του ΄70 έζησε και σπούδασε στη Γερμανία ενώ μετά το διδακτορικό του, εργάστηκε και ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, βρίσκεται στο Βερολίνο, προετοιμάζοντας το έδαφος για επενδύσεις.

    Η συνέντευξή του στην έγκριτη εφημερίδα Borsen Zeitung, η οποία μετρά 60 χρόνια παρουσίας και θεωρείται η μόνη αμιγώς οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, δίνει το στίγμα του lobbying που κάνει ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς. Η φράση «Η Ελλάδα ανακτά την ελπίδα της» είναι χαρακτηριστική, όπως και η αναφορά του ότι οι μέχρι πρότινος εμπειρίες με γερμανούς επενδυτές είναι καλές.

    Η Γερμανία βοήθησε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση, αλλά και η Ελλάδα συνέβαλε από την πλευρά της και έκανε θυσίες κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τονίζει και ποντάρει σε θετική ώθηση της οικονομίας κατά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μεταρρυθμιστικών μέτρων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η επανειλημμένη αναβολή έχει συμβάλει στην επιφυλακτικότητα, γεγονός που δεν διευκολύνει καθόλου την αντιμετώπιση της κρίσης από την ελληνική οικονομία, σημειώνει.

    Μιχάλης Σάλλας. Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς
    Μιχάλης Σάλλας. Πρόεδρος Τράπεζας Πειραιώς

    Ο κ. Σάλλας μεταφέρει θετικά μηνύματα για τις τράπεζες και επισημαίνει ότι οι βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται χρηματοδότηση, κάτι στο οποίο οι γερμανικές επενδύσεις θα είναι χρήσιμες. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ευπρόσδεκτοι οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι, λέει ο κ. Σάλλας, απαριθμώντας ως σημαντικότερους τομείς είναι την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, τα ακίνητα, το εμπόριο και κυρίως τον τουρισμό.

    Έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα κυρίως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέει προς τους γερμανούς επενδυτές ο πρόεδρος της Πειραιώς και αναφέρεται σε τρεις θετικές εξελίξεις: οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την κερδοφορία τους, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς μειώνεται και οι τράπεζες αποπληρώνουν δάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ σε όλο το τραπεζικό σύστημα, εκ των οποίων 35 με 40 δισ.ευρώ αφορούν επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων είχαν ανάγκη μόνο από μια συνεπή χρηματοδότηση. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει περίπου 26,8 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εξ αυτών, 18 ως 20 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά. Ο κ. Σάλλας είναι πεπεισμένος ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι βιώσιμες με το ήμισυ περίπου των δανείων. Είναι ευχάριστο ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων μειώθηκε για πρώτη φορά έστω και λίγο στα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016, υπογράμμισε και μετέφερε ένα ακόμα καλό νέο: “Το 2016 θα είναι κερδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες.

    Ο πρόεδρος της Πειραιώς σημειώνει ότι hedge funds έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα ευρωπαίοι και γερμανοί ενδιαφερόμενοι.



    ΣΧΟΛΙΑ