• Τράπεζες

    Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Eντός του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα virtual data rooms για  τους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Jupiter που αναμένεται να μεταβιβάσει η Alpha Bank. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις και στόχος είναι η όλη συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου. Όπως είπαν τα στελέχη της Alpha Bank κατά τη διάρκεια του conference call για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ήδη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μεγάλα ονόματα επενδυτών είναι ισχυρό, καθώς δυναμικό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην αγορά η πώληση του χαρτοφυλακίου Amoeba που ολοκλήρωσε η τράπεζα Πειραιώς.

    Τα στελέχη της Alpha Bank εμφανίστηκαν αισιόδοξα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 300 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ ειδική αναφορά έκαναν στην προώθηση νέων εργαλείων για τη ρύθμιση των δανείων από τα νοικοκυριά. Οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν με συγκεκριμένα κριτήρια όπως το υπόλοιπο της οφειλής σε σχέση με την αξία του ακινήτου και θα περιλαμβάνουν διαγραφή μέρους της οφειλής, διαχωρισμό της οφειλής σε δύο τμήματα και ειδικά προγράμματα για όσους έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη.
    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τριμήνου της Alpha Bank o Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε 51,8%, ενώ ο αντίστοιχος Δείκτης Καλύψεως ανήλθε σε 50%. Αντιστοίχως, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 200 εκατ. τον Μάρτιο 2018 και ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 35,2% για τον Όμιλο, με τον αντίστοιχο Δείκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 73%.
    Η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα του stress test και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση. Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 18,3% και τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 7,9 δις, τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η Alpha Bank κατέγραψε την υψηλότερη κεφαλαιακή θέση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών για το έτος 2020, τόσο υπό το βασικό όσο και υπό το δυσμενές σενάριο, καθώς ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 20,4% και 9,7% αντιστοίχως. Ως αποτέλεσμα της Ασκήσεως δεν προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alpha Bank: Αύξηση στα 65,2 εκατ. ευρώ για τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ