• Πολιτική

    Το “μεγάλο ναυάγιο” του Τσίπρα

    • Contributor


    Ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλεξη Τσίπρα για τη συγκρότηση εθνικού μετώπου στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ κατέληξε σε ναυάγιο. Εμφανώς δεν επετεύχθη. Υπο αυτές τις συνθήκες το ρήγμα μεταξύ της Κυβέρνησης και της Ν.Δ είναι πλέον τεράστιο.  Η ρήξη μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε καν υπάρχει ηχητικό απόσπασμα ο αρχικός διάλογός του με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είθισται εδώ και δεκαετίες να είναι “εθιμοτυπικός”. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επικοινωνιακή μεθοδολογία με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συνάντηση πρωθυπουργού με αρχηγούς που να είναι παρόντες καμεραμέν και να μην καταγραφεί ο ήχος της ολιγόλεπτης συνομιλίας τους. Υπο αυτές τις συνθήκες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε με σωστούς επικοινωνιακούς όρους καθώς απαξίωσε εντελώς την συνάντηση με αυτή την απαίτηση. Ειναι σαφές ότι η κοινή γνώμη θα θυμάται περισσότερο ότι δεν καταγράφηκε ο ήχος παρά τι πραγματικά συνέβη σε αυτή την συνάντηση. Ολα είναι θέμα εικόνας άλλωστε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ επαναβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του πως δεν τείνει χείρα συνεννόησης και συναίνεσης στη συγκυβέρνηση για την διαπραγμάτευση με τους γείτονες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, επανέλαβε ότι δικαίως εκφράζουν οι Έλληνες την πατριωτική τους ευαισθησία για το ζήτημα  και ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση πορεύεται μόνη στις διαβουλεύσεις με τη FYROM.

    Αμεσως μετά την συνάντηση οι δυο πλευρές αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς. Τις δηλώσεις Μητσοτάκη ακολούθησε δελτίο τύπου της κυβέρνησης. Τον χαρακτήρισε ανεύθυνο και τυχοδιώκτη.

    Κοινή συνιστώσα 

    Κοινή συνιστώσα στις δηλώσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης μετά τις κατ ιδίαν επαφές τους με τον πρωθυπουργό, είναι εξάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

    Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης αλλά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας “συμφώνησαν” ότι το κρίσιμο ζήτημα για τη διαπραγμάτευση με τη FYROM είναι οι έμπρακτες δεσμεύσεις της γείτονος ότι θα εξαλείψει τον αλυτρωτισμό και τους εθνικισμούς της, προβαίνοντας σε αλλαγές στο Σύνταγμά της.

    Στην εκτίμηση μάλιστα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι “απίθανη” μια λύση αυτή τη στιγμή στο ονοματολογικό, προχώρησε ο γγ του ΚΚΕ.

    Η κ. Γεννηματά από πλευράς της, μίλησε για “σύνθετη ονομασία” αναφερόμενη στην ονομασία των Σκοπίων, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερες εκδοχές προτάσεων από το “Βόρεια” ή το “Άνω” Μακεδονία, προτείνοντας σύνθετη ονομασία μεν σε μια ενιαία λέξη, αμετάφραστη και σε σλαβική διάλεκτο.

    Ούτε ο κ. Πρωθυπουργός ξέρει τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος

    “Επικίνδυνο και γραφικό” χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει μία γραμμή για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και μια άλλη έχει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας την ιδιότητα του Πάνου Καμμένου στον ευαίσθητο εθνικά συγκεκριμένο θώκο.

    Για διγλωσσία της Κυβέρνησης που δεν βοηθάει τη διαπραγμάτευση έκανε λόγο και η Φώφη Γεννηματά ενώ ο Δημητρης Κουτσουμπας έβγαλε το πιο σωστό συμπέρασμα καθώς εξήγησε ότι “ούτε ο κ. Πρωθυπουργός ξέρει τι θα κάνει ο Πάνος Καμμένος”.



    ΣΧΟΛΙΑ