• Big Story

    Ποινικές διώξεις για ξέπλυμα σε BMW και Mercedes. Τα πρόσωπα των εταιριών στην Ελλάδα

    • NewsRoom

    Γιάννης Καλλίγερος. Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Hellas


    Πρόστιμα 102 εκ ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν δυο γερμανικές εταιρίες στην χώρα μας. Ύστερα από έρευνα δύο ετών, οι οικονομικοί Εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη (προφανώς στους επικεφαλής τους) στις δύο εταιρείες, μετά τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος». Σε πρώτη φάση, η BMW καλείται να πληρώσει υπέρογκο πρόστιμο ύψους 66 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό για τη Mercedes – Benz να κυμαίνεται στα 36 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται, το ΣΔΟΕ αναμένεται να επεκτείνει πλέον τους ελέγχους του και στις υπόλοιπες εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η υπόθεση είχε έρθει για πρώτη φορά στο φως το 2014, από το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο οποίος αποκάλυψε ότι οι δύο εταιρείες υπερτιμολογούσαν τα εισαγόμενα στην Ελλάδα οχήματα, κερδίζοντας έτσι 32,6 εκατ. ευρώ. Την υπόθεση της άσκησης ποινικής δίωξης αποκάλυψε η εφημερίδα Αγορά.

    Γιάννης Καλλίγερος. Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Hellas
    Γιάννης Καλλίγερος. Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Hellas

    Δημοσίευμα του Spiegel 

    Ισχυρές ενδείξεις για εκτεταμένο λαθρεμπόριο κατά την εισαγωγή αυτοκινήτων από την ΒΜW, αλλά και ομολογημένη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων από την DAIMLER BENZ μητρική της Mercedes, συνθέτουν μεταξύ άλλων το ευρύ φάσμα των έκνομων δραστηριοτήτων των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.  Η υπόθεση της φοροδιαφυγής των BMW και MERCEDES, για την οποία το ΣΔΟΕ είχε παραδώσει από το 2014 στην αρμόδια Εφορία πόρισμα για φοροδιαφυγή 200 εκατομμυρίων συν πρόστιμα και προσαυξήσεις, συνόλου 600 εκατομμυρίων ευρώ φαινόταν να λιμνάζει για πολλά χρόνια, καθώς «σκόνταφτε» σε πολιτικές παρεμβάσεις.

    Karim Christian Haririan. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος BMW HELLAS
    Karim Christian Haririan. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος BMW HELLAS

     Για το θέμα της λαθρεμπορίας από την BMW γνωστοποιήθηκε και μια περίπτωση οχήματος με διαφορετικό αριθμό πλαισίου στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα «εξαφάνισης» 200 και πλέον οχημάτων από να σύνολο 1.200 που ξεφορτώθηκαν μεν στο Βόλο, όμως εκτελωνίστηκαν περί τα 950. Για το θέμα είχε διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Θεσσαλονίκης.

    Τέλος για το θέμα της δωροδοκίας παρουσιάστηκε έγγραφο του Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο η μητρική επιχείρηση της MERCEDES δωροδόκησε αξιωματούχους σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Σπύρος Φίλιππας. Επικεφαλής BMW Hellas έως το 2015
    Σπύρος Φίλιππας. Επικεφαλής BMW Hellas έως το 2015

    Τα πρόσωπα των δυο εταιριών 

    Γιάννης Καλλίγερος. Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Hellas
    Γιάννης Καλλίγερος. Διευθύνων Σύμβουλος Mercedes Benz Hellas

    Έως τη 1η Σεπτεμβρίου του 2015 ο κύριος Σπύρος Φίλιππας ήταν  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του BMW Group Hellas. Kαθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου ασκεί πλέον ο κύριος Karim Christian Haririan. Ο κύριος Haririan προέρχεται από την περιφερειακή οργάνωση της Ευρώπης όπου ήταν για 3 χρόνια Head of Market Group South Europe. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε διάφορες θέσεις στo BMW Group κατέχοντας στο παρελθόν καθήκοντα Senior Area Manager των εισαγωγικών αγορών της Σιγκαπούρης και της Αφρικής όπως επίσης και καθήκοντα εκπροσώπου BMW/MINI στην Αίγυπτο.
    Ο κύριος Σπύρος Φίλιππας μετακινείται στο Ντουμπάι αναλαμβάνοντας την θέση του CEO στο Regional Office του BMW Group Financial Services Middle East. Διευθύνων σύμβουλος στην Mercedes – Benz Hellas είναι ο κ. Γιάννης Καλίγερος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/christiana-papageorgiou-ti-neo-schediazi-sto-choro-tis-naftilias-mrs-santa-marina/54464

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/megali-epistrofi-tou-taki-arapoglou/54465



    ΣΧΟΛΙΑ