• Big Story

    Μάθιου Νίμιτς: Μια λύση για το Σκοπιανό χωρίς το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική

    • NewsRoom


    Λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας), μετά από 2 ώρες συνομιλιών, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη η πρώτη συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τους κκ. πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι. Μη ρεαλιστική μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς. Μάλιστα, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, για να υπάρξει μια καλή εικόνα ως προς το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις, ενώ έκανε λόγο για θετικό κλίμα στην τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

    Οι δύο πλευρές πρέπει να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους τις προτάσεις για να τις μελετήσουν, σημείωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση.

    «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» δήλωσε ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι αποτελούν μέρος του πολιτικού παιχνιδιού και γι’ αυτό πρέπει και η αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    Οι πρέσβεις των δύο χωρών, κ.κ. Βασιλάκης και Ναουμόφσκι, δεν έκαναν δηλώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθιου Νίμιτς: «Θα καταθέσω νέα πρόταση, αλλά ο όρος Μακεδονία συνδέεται πλέον με τα Σκόπια»



    ΣΧΟΛΙΑ