• Big Story

    Μαρινόπουλος: Κρίσιμα λεπτά


    Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία για την υπόθεση της Μαρινόπουλος καθώς το Πρωτοδικείο δεν έχει ακόμα εκδώσει την απόφαση του. Κυβέρνηση , προμηθευτές , τράπεζες και εργαζόμενοι περιμένουν την απόφαση η οποία εκτιμάται ότι  θα καθυστερήσει τουλάχιστον μια ώρα ακόμα. Σε κάθε περίπτωση επικρατεί βουβαμάρα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση από την πλευρά του δημοσίου καθώς εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις (μέσω και του υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, αλλά και του αντιπροέδρου κ. Δραγασάκη), με βασικό γνώμονα τη διάσωση των θέσεων εργασίας αλλά και τον περιορισμό, όσο αυτό είναι δυνατόν, των δυσμενών επιπτώσεων για τους χιλιάδες προμηθευτές/πιστωτές της Μαρινόπουλος και την ευρύτερη αγορά.

    Υπό το πρίμα αυτό είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση για τη στάση που θα κρατήσει το δημόσιο. Έτσι αυτή την ώρα παρατηρείται το εξής παράδοξο:

    – Οι εκπρόσωποι του δημοσίου παρέστησαν εναντίον της αίτησης προστασίας της Μαρινόπουλος, σημειώνοντας μάλιστα ότι προτίθενται να ζητήσουν ισόποση εγγυοδοσία.

    – Πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου χρέωναν ξεκάθαρα την ευθύνη για την απρόοπτη εξέλιξη στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ήδη διερευνάται το πώς μπορεί να αλλάξει εκ των υστέρων η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Δημοσίου.

    Να σημειωθεί ότι δικηγόροι της Μαρινόπουλος κατέθεσαν στον φάκελο της εταιρείας και παρουσίασαν στο δικαστήριο επιστολή (δείτε στη στήλη σχετικά αρχεία) από την πλευρά της εταιρείας Σκλαβενίτης.

    Ειδικότερα, η Σκλαβενίτης στην επιστολή της η οποία αναγνώστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά τη διάρκεια εκδίκασης της αίτησης της Μαρινόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “μετά τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Σκλαβενίτης με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της, στις ανοιγείσες από τον Όμιλο της Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες”.

    Και συμπληρώνει: “η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι, η διενέργεια ικανοποιητικού due dilligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εντέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική συγκυρία της διαδικασίας εξυγίανσης”.

    Τέλος, σημειώνεται ότι οι δικηγόροι επισημαίνουν πως η Μαρινόπουλος και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sta-768-ekat-evro-i-apetisis-isigmenon-eterion-apo-ti-marinopoulos-ke-epete-sinechia/57607

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/evelpidon-fones-ke-giouchaismata-kata-tou-ekprosopou-ton-ergazomenon-tis-carrefour-marinopoulos/57937

     



    ΣΧΟΛΙΑ