• Big Story

    Μα τι πάει να κάνει στον Hollande ο Tσίπρας; Οι αποφάσεις λαμβάνονται από Merkel – Lagarde


    Με τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande ξεκινά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις επαφές του στην Ευρώπη με στόχο την επίσπευση της συμφωνίας με τους δανειστές, ελπίζοντας σε μία γρήγορη (και όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη) ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προσβλέποντας στην έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Και ενώ φυσικά δεν είναι κακό να χτίζει ο Αλέξης Τσίπρας συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η Γαλλία είναι ίσως ο πιο πιστός σύμμαχος της χώρας μας στις διεκδικήσεις της, για τους δικούς της λόγους βέβαια), είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η συνάντηση με τον Francois Hollande μπορεί να αποφέρει κάτι θετικό για την ελληνική πλευρά σε αυτήν τη φάση. Κι αυτό γιατί δεν είναι ο Γάλλος πρόεδρος που παίρνει τις αποφάσεις, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, και φυσικά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, από τη στιγμή που η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει καταστεί αδιαπραγμάτευτη.

    Τι μπορεί να κάνει για τον Αλέξη Τσίπρα ο Hollande σήμερα; Τίποτα παραπάνω από το να τον χτυπήσει φιλικά στην πλάτη, να εκφράσει τη στήριξή του στη χώρα μας και να του πει πως δεν είναι στο χέρι του να κάνει κάτι καλύτερο. Γιατί και η Γαλλία έχει τα δικά της προβλήματα, κυρίως με το έλλειμμα, τα οποία τη φέρνουν στο πλευρό της Ελλάδας, όμως την καθιστούν και πιο αδύναμη διαπραγματευτικά σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική που χαράζουν οι Βρυξέλλες.

    Άρα, ο πρωθυπουργός σήμερα θα ακούσει καλά λόγια από τον Hollande – δεν θα ακούσει όμως καλά νέα, όπως ότι η Γαλλία μπορεί να βοηθήσει στην επίσπευση της συμφωνίας, και ο Αλέξης Τσίπρας αυτό το γνωρίζει καλά. Όπως γνωρίζει ότι αν συναντούσε την Angela Merkel, δεν θα άκουγε ούτε αυτά τα καλά λόγια – μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας όσο κανένας άλλος στο προσφυγικό και στο ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Σένγκεν, αλλά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά το Βερολίνο παραμένει αυστηρό όπως πάντα με τη χώρα μας, και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να περιμένει «δωράκια» και διευκολύνσεις από τη Γερμανία.

    Την ώρα λοιπόν που Βρυξέλλες και ΔΝΤ επεξεργάζονται τις κοινές τους θέσεις απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, εν όψει και της εαρινής συνόδου του Ταμείου, ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να μεταβεί σε… φιλικό έδαφος, προκειμένου να δείξει ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την Ελλάδα – μόνο που αυτό το θετικό κλίμα δε βοηθά καθόλου τη χώρα μας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όταν υπάρχει σε μία χώρα η οποία δεν μπορεί πρακτικά να μας βοηθήσει αυτήν τη στιγμή σε τίποτα – είπαμε: τις αποφάσεις δεν θα τις πάρει ο Hollande, αλλά η Merkel και η Lagarde…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Ο Ε. Τσακαλώτος απειλεί : Αφορολόγητο κάτω των 9.091 ευρώ; Εγώ παραιτούμαι



    ΣΧΟΛΙΑ