• Big Story

    Lagarde σε Τσίπρα: τα περί πιστωτικού γεγονότος είναι ανοησίες

    • NewsRoom
    Κριστιν Λαγκάρντ ΔΝΤ

    Christine Lagarde, πρόεδρος ΕΚΤ


    “Οποιαδήποτε εικασία περί πιστωτικού γεγονότος ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες”.  Αυτό αναφέρει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde στην απαντητική της επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Επίσης η κα Lagarde κάνει λόγο για μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. “Μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές με σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

    Διαφορετικά θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν ακόμη περισσότερα μέτρα” υπογραμμίζει.

    Παράλληλα, σημειώνει πως:  είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και πρέπει να φέρουμε τις διαπραγματεύσεις αυτές σε ταχεία ολοκλήρωση.

    Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αμφιβάλλει μετά από τα περιστατικά του σαββατοκύριακου ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί πρόοδος σε ένα κλίμα ευαισθησίας και με δηλώσεις από κάθε πλευρά.

    Παρόλα αυτά αποφάσισε να επιτρέψει στην ομάδα της να επιστρέψει στην Αθήνα την οποία και υπερασπίζεται ζητώντας να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή να τους εξασφαλιστεί ένα περιβάλλον που θα σέβεται την ιδιωτικότητα των συζητήσεων.

    Αναλυτικά η επιστολή της Christine Lagarde στον Αλέξη Τσίπρα

    Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,  Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ης Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

    Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

    Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

    Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

    Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

    Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.

    Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν επικοινωνούμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσια να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ