• Big Story

    Κροσέ του Μ. Ψύλου (διευθυντή του ΑΠΕ) στην ελληνική διπλωματία. Η μεγάλη γκάφα του ΑΠΕ

    • NewsRoom

    Μιχάλης Ψύλος, Πρόεδρος & Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ – ΜΠΕ


    Σε μία απίστευτη γκάφα του ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται πως οφείλεται η παρεξήγηση περί “δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη”, που φέρεται να ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την είδηση μετέδωσε το μεσημέρι το Ελληνικό Κρατικό Πρακτορείο χωρίς καμία επιβεβαίωση των πηγών του, κάτι που θεωρείται μνημειώδη αστοχία για τα ελληνικά χρονικά δεδομένα.

    Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας, που ένας δημοσιογράφος θα πρέπει να επιβεβαιώνει δύο και τρεις φορές. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να καταλογιστούν τεράστιες ευθύνες στο ΥΠΕΞ και στον υπουργό Νίκο Κοτζιά, ο οποίος υιοθέτησε ένα τέτοιο δημοσίευμα χωρίς καν να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

    Θρίλερ με διορθωτική ανακοίνωση

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναγκάστηκε να προβεί σε διορθωτική ανακοίνωση – αφού πρώτα φυσικά είχε προκληθεί θύελλα απαντήσεων στις προκλήσεις Ερντογάν, τόσο από το ΥΠΕΞ, όσο και από τα κόμματα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η επίμαχη λέξη “δημοψήφισμα” δεν υπήρχε πουθενά στν ομιλία του Τούρκου Προέδρου. Ουδέποτε ο Ερντογάν μίλησε για διενέργεια δημοψηφίσματος διεκδικώντας ούτε την Δυτική Θράκη, ούτε τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, που αναπόφευκτα οδήγησαν σε θύελλα αντιδράσεων αναφορικά με τις “υποτιθέμενες” προκλήσεις Ερντογάν.

    Απολύθηκε ο Άρης Αμπατζής

    «Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο ”Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο” το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή» αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος ΔΣ κ Γενικός Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος.

    Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός της αστοχίας του δημοσιογράφου Άρη Αμπατζή, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος.

    Το αρχικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ:

    ape1

    Η «διόρθωση» από το ΑΠΕ
    Το ΑΠΕ -ΜΠΕ αναγνώρισε τη γκάφα του και στις 18.28 το απόγευμα προχώρησε σε διόρθωση:

    ape2

    Τι πραγματικά είπε ο Ερντογάν

    Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, έχουν ως εξής:

    «Η Τουρκία δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν άφησε τους ομοεθνείς της μόνους», τόνισε ο πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε: “Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Εμείς, βέβαια, εκφράζουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δε μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε. Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”.

    Μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική”. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επεκταθούν. Πάντως, παρατηρείστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται σε εμάς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων “τι δουλειά έχετε εκεί”. Κανένα από αυτά τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν “τι δουλειά έχετε εκεί” δεν είναι ξένα σε εμάς. Σας ρωτώ για την Ριζούντα, αγαπητοί μου αδελφοί.

    Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου.

    Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας (κατά τα εδάφη που εκτείνονται) από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη».

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε το κανάλι του Putin. Πάγωσε όλους τους λογαριασμούς του Russia Today (video)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο! Αγρότες από την Ιεράπετρα, χρωστάνε στις τράπεζες 1.367.000 και θα πληρώνουν δόση 40 ευρώ!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononews-dinoume-5-doroepitages-apo-ta-attica-axias-1000-evro/82999



    ΣΧΟΛΙΑ