• Κοινωνία

    Κούστας – Γιαννικοπούλου: «Ναυμαχία» εκατομμυρίων στο Πρωτοδικείο της Αθήνας – Όλοι οι διάλογοι

    Γιάννης Κούστας και Σοφία Γιαννικοπούλολυ

    Γιάννης Κούστας και Σοφία Γιαννικοπούλου σε παλαιότερες στιγμές τους


    Ένα διαζύγιο και πολλά εκατομμύρια χωρίζουν τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και τη μητέρα των δύο κοριτσιών του, Σοφία Γιαννικοπούλου.

    «Βίρα οι άγκυρες» σήμερα από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας για το «τρικυμιώδες» δικαστικό «ταξίδι», που θα καταλήξει σε «απάνεμο» λιμάνι μόνο για έναν.

    Με «καπετάνισσα» την πρόεδρο Πρωτοδικών (ενώπιον της οποίας συνεκδικάστηκαν σήμερα οι αγωγές του εφοπλιστή και της πρώην συζύγου του), η οποία καλείται να λάβει απόφαση για το ποιος και τι μερίδιο θα λάβει από «την επίδικη πίτα» μιας ιλιγγιώδους κινητής και ακίνητης περιουσίας, το επί 16 χρόνια ανδρόγυνο διεκδικεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για να γραφτεί ο οριστικός επίλογος στο «ναυάγιο» του γάμου του.

    Ο Γιάννης Κούστας, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ζητά την ανάκληση όλων των δωρεών των ακινήτων που είχε χαρίσει στη δεύτερη σύζυγο του, τα γαλήνια χρόνια της έγγαμης συμβίωσης τους. Τώρα για εκείνον δεν είναι παρά «μια αχάριστη και επιδειξιομανής γυναίκα».

    Η Σοφία Γιαννικοπούλου, που ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα, διεκδικεί 234 εκατομμύρια ευρώ, ως μερίδιο καθώς «συνέδραμε στην επαύξηση της περιουσίας του ισχυρού άνδρα της Danaos Corporation, τα χρόνια του έγγαμου βίου τους». Τώρα για εκείνην δεν είναι παρά «ο αδίστακτος που κάνει μέχρι και ψεύτικους γάμους για να επιτύχει τους σκοπούς του».

    Σε μια ακροαματική διαδικασία γεμάτη εντάσεις, εξετάστηκαν ένας μάρτυρας για κάθε πλευρά και την παράσταση δεν έκλεψαν τα νομικά ή τα ναυτιλιακά επιχειρήματα αλλά οι φωτογραφίες με υποτιθέμενους εραστές, οι… μπομπονιέρες του γάμου Κούστα-Γιαννικοπούλου που φτιάχτηκαν από την οικογένεια για να μην ξοδευτούν χρήματα και ο «fake» γάμος του εφοπλιστή το περασμένο καλοκαίρι.

    Γιάννης Κούστας Σοφία Κούστα
    Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας και η πρώην σύζυγός του Σοφία

    Μάρτυρας Γιαννικοπούλου: «Ήταν μικρός και τον έκανε μεγάλο εφοπλιστή»

    Για εξοντωτική εργασία της Σοφίας Γιαννικοπούλου για να εξελιχθεί ο τότε σύζυγος της Γιάννης Κούστας μίλησε στην κατάθεση της η αδελφή της πρώην ηθοποιού. Όταν το ζευγάρι γνωρίστηκε, κατά τη μάρτυρα ο εφοπλιστής «ζούσε μία περιορισμένη οικονομική ζωή. Είχε ένα αμάξι δεκαετίας, ένα σκαφάκι μικρό και έκαναν περιορισμένα έξοδα στο γάμο τους. Δηλαδή τις μπομπονιέρες τις φτιάξαμε μόνοι μας. Καμία σχέση με την πολυτελή ζωή που κάνει τώρα, με το γάμο, αρραβώνα του με την καινούργια».

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι «η Σοφία Γιαννικοπούλου είχε αναλάβει όλη την κοινωνική δράση της εταιρίας. Οργάνωνε όλα τα επαγγελματικά δείπνα και τις δεξιώσεις, επέβλεπε την οργάνωση και τη διακόσμηση του σπιτιού, αλλά και τα παιδιά. Μιλάμε για εξοντωτική εργασία. Η αδελφή μου έκανε την προετοιμασία. Δεξιωνόταν πρωθυπουργούς, αρχηγούς κρατών και τη θαύμαζα για αυτό που έκανε».

    Οι ερωτήσεις που δέχθηκε από συνηγόρους και την δικαστή έπεσαν «βροχή».

    Δικηγόρος Κούστα: Θέλουμε να μάθουμε σε τι συνέβαλε για να ζητάει 235 εκατομμύρια ευρώ…

    Πρόεδρος: Ξέρετε αν βοηθούσε το σύζυγό της να κλείνει συμφωνίες; Να τον φέρει σε επαφή με ναυλωτές;

    Μάρτυρας: Όχι. Απλά δεν γνωρίζω… έκανε τα επαγγελματικά δείπνα και πριν τις συμφωνίες συζητούσαν πάντα. Είχε 100 συμβούλους αλλά αν δεν το συζητούσε με τη γυναίκα του…

    Δικηγόρος Κούστα: ψυχολογική υποστήριξη μόνο.. γίνεται να θέλει κονδύλι από τις δημόσιες σχέσεις, όταν πλήρωνε κολοσσούς για αυτή τη δουλειά; Προσωπικό για το σπίτι είχε;

    Μάρτυρας: Είχε προσωπικό, ασφάλεια και οδηγό. Κατά καιρούς είχαν και μάγειρα. Είχαν δασκάλους για τα παιδιά.

    Δικηγόρος: Τι ακριβώς έκανε η ίδια στο σπίτι; Ψυχολογική υποστήριξη;

    Πρόεδρος: μας τα είπε στην αρχή, μην απαντάτε.

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι στον Κούστα «έλειπε η αυτοπεποίθηση και ο δυναμισμός που τα βρήκε στην αδελφή μου. Την είχε σαν σύμβουλο του, τον συνόδευε σε όλα τα ταξίδια. Ήταν μία πολύ αρμονική σχέση οικογενειακά και επαγγελματικά. Το 2008, όταν ξέσπασε η αμερικανική κρίση, ο Κούστας κλονίστηκε και η αδελφή μου τον συνόδευε σε ψυχολόγο και στο γραφείο και τον έπεισε να αγωνιστεί και το ξεπέρασε. Σε όλα τα δύσκολα ήταν μαζί. Ωστόσο, από το 2015 και μετά με τη νέα σύντροφό του, από υπεύθυνος και καλός πατέρας, δυσφημίζει τον εαυτό του με φωτογραφίες που βγαίνουν στον Τύπο».

    Η αδελφή της κα Γιαννικοπούλου κατηγόρησε τον εφοπλιστή ότι είχε αρχίσει να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις από το 2012.

    Η πλευρά Κούστα αντέτεινε στην κατηγορία της απιστίας, με φωτογραφίες της Σοφίας Γιαννικοπούλου από νυχτερινές διασκεδάσεις και παραλίες.

    Δικηγόρος Γιαννικοπούλου: Παραποιημένη είναι! Πλαστή είναι. Εχετε καταλαβει τί κάνετε;

    Δικηγόρος Κούστα: Αφήστε με να απαντήσω! Με διέκοψαν εκτοξεύοντας κατηγορίες…

    Δικηγόρος Γιαννικοπούλου: Προσέξτε τί λετε. Δεν το βλέπεις οτι είναι πλαστή; Δείτε πρώτα τις φωτογραφίες!

    Μάρτυρας Κούστα: «Τον έβριζε μπροστά μας»

    «Όταν όλα πήγαιναν καλά και υπήρχαν εμπορικές επιτυχίες, ήταν μια χαρά, αλλιώς η Γιαννικοπούλου έβριζε τον Κούστα και μπροστά μας», κατέθεσε από την πλευρά του ένας οικογενειακός φίλος του πρώην ζευγαριού.

    Όπως είπε «Όταν κατέρρευσαν οι Lehman Brothers και έπεσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Σοφία Γιαννικοπούλου του έλεγε ‘εσύ φταις, την πάτησες».

    Κατά τον μάρτυρα η τότε σύζυγος του εφοπλιστή «δεν είχε καμία σχέση με τα επαγγελματικά τους, αφού το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. «Στη Νέα Υόρκη ερχόταν μαζί, αλλά η Σοφία ήταν έξω στα μαγαζιά, ψώνιζε και έκανε βόλτες. Ο Γιάννης είχε πάντα αυθεντίες να κάνουν την κάθε δουλειά, ενώ εκείνη δεν έφτιαχνε διακόσμηση ή τα σπίτια, όπως λέει, ούτε μαγείρευε, ούτε διάβαζε τα παιδιά. Την ενδιέφερε η κοινωνική ανάπτυξη περισσότερο από το καλό του Γιάννη».

    Δικηγόρος Κούστα: Πώς περνούσε τη μέρα της;

    Μάρτυρας: Βόλτες, Ψώνια και γυμναστήριο

    Δικηγόρος Κούστα: Ήταν καλή σύζυγος προς εκείνον;

    Μάρτυρας: Ασχολούνταν πάρα πολύ με τον εαυτό της.

    Δικηγόρος: Ούτε τη βασίλισσα της Αγγλίας του γνώρισε, όπως ισχυρίζεται στην αγωγή;

    Μάρτυρας: Όχι βέβαια

    Πρόεδρος: Τη γνώρισε τελικά τη βασίλισσα ο κ. Κούστας;

    Μάρτυρας: Ούτε την ήξερε, ούτε τη γνώρισε…

    «Φωτιές» άναψε ο μάρτυρας όταν υποστήριξε ότι σήμερα ο εφοπλιστής είναι και πάλι παντρεμένος.

    Δικηγόρος Γιαννικοπούλου: Πείτε μας για τον εικονικό γάμο στο Σορέντο στην Ιταλία.

    Μάρτυρας: Είναι παντρεμένος…

    Δικηγόρος: Άρα είναι δίγαμος!

    Μάρτυρας: Είναι σήμερα παντρεμένος. Να ψάξετε να βρείτε πού και πότε…

    Δικηγόρος: Πείτε για το γάμο στο Σορέντο…

    Μάρτυρας: Δεν έγινε γάμος στο Σορέντο…

    Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας (αριστερά) και η πρώην σύζυγός του Σοφία Γιαννικοπούλου (δεξιά) σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές
    Ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας (αριστερά) και η πρώην σύζυγός του Σοφία Γιαννικοπούλου (δεξιά) σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές

    Ζητά μερίδιο από την «Danaos» η Σ.Γιαννικοπούλου

    Με την (νέα) αγωγή της η Σοφία Γιαννικοπούλου διεκδικεί από τον εφοπλιστή 234 εκατομμύρια ευρώ κατά την κύρια βάση της αγωγής (από 175 εκατομμύρια που διεκδικούσε με την πρώτη αγωγή, την οποία απέσυρε τον περασμένο Οκτώβρη) και κατά την επικουρική 134 εκατομμύρια.

    Υποστηρίζει ότι τα χρόνια του έγγαμου βίου της με τον κ.Κούστα (μέχρι τον Ιούνιο του 2012) και τα τρία χρόνια της διάστασης τους (μέχρι τον Ιούνιο του 2015), η περιουσία του εφοπλιστή αυξήθηκε και με τη δική της ουσιαστική συμβολή. Βάσει του νόμου, υποστηρίζει, έχει δικαίωμα να ζητήσει ποσοστό 1/3 από την επαύξηση της περιουσίας.

    Η πρώην σύζυγος συμπεριλαμβάνει στο δικόγραφο της και τις δύο εκδοχές υπολογισμού της κοινής -κατά τα λεγόμενα της- αποκτηθείσας περιουσίας.

    Στο κύριο αίτημα της, αποτιμά στα 702 εκατομμύρια ευρώ την επαύξηση της περιουσίας του Γιάννη Κούστα από τότε που παντρεύτηκαν, υπολογίζοντας το ποσό με τα οικονομικά δεδομένα του Ιουνίου του 2015. Έτσι διεκδικεί τα 234 εκ ευρώ.

    Στο επικουρικό αίτημα της, υπολογίζει την επαύξηση της περιουσίας στο ποσό των 396 εκ. ευρώ, βάσει των οικονομικών δεδομένων του Οκτώβρη του 2018, όταν, δηλαδή, κατατέθηκε η αγωγή που συζητήθηκε σήμερα. Το ποσό που διεκδικεί «πέφτει» στα 132 εκ. ευρώ λόγω των χρηματιστηριακών εξελίξεων και της μεγάλης πτώσης της τιμής της μετοχής της εταιρείας Danaos.

    Κατά κύριο λόγο, η Σοφία Γιαννικοπούλου ζητά μερίδιο από τα κέρδη της ναυτιλιακής δραστηριότητας του τότε συζύγου της. Επιπλέον, από μετοχές του σε εταιρείες, εντός κι εκτός Ελλάδος, από την αγορά του πολυτελούς διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη αλλά και του σκάφους του εφοπλιστή.

    Ο ισχυρισμός της είναι πως όλα αυτά αποκτήθηκαν ή «γιγαντώθηκαν» λόγω και της δικής της σημαντικής, διαρκής και ουσιαστικής συμβολής. Βρισκόταν πάντα στο πλευρό του συζύγου της -υποστηρίζει- τόσο στην αναβάθμιση της δημόσιας εικόνας του, όσο και στην επίβλεψη κατασκευής και τη διακόσμησης των γραφείων της ναυτιλιακής εταιρείας, των σπιτιών τους αλλά και στην αγορά του σκάφους.

    Γ. Κούστας: Θέλει πίσω τα σπίτια που της χάρισε

    Ο 62χρονος εφοπλιστής ήδη έχει ανακαλέσει όλες τις δωρεές ακινήτων που είχε κάνει στη μητέρα των δύο κοριτσιών του, κατηγορώντας την για αχαριστία. Με τη δική του αγωγή ζητά από το δικαστήριο την επικύρωση της ανάκλησης των δωρεών και την επιστροφή των ακινήτων στη δική του κατοχή.

    Μεταξύ αυτών είναι η βίλα της Γλυφάδας που αποτελεί την κύρια κατοικία της κα Γιαννικοπούλου και των παιδιών τους, το πολυτελές σπίτι στο Λαγονήσι, που αποτελεί την εξοχική κατοικία τους, δύο διαμερίσματα στη Γλυφάδα και ένα στη Βουλιαγμένη. Τα πρώτα δύο ακίνητα ανήκουν, κατά πληροφορίες, σε δύο ελληνικές ανώνυμες εταιρείες, των οποίων εταιρειών η Σοφία Γιαννικοπούλου κατέχει το 100% των μετοχών τους. Αυτές τις μετοχές ζητά πίσω ο Κούστας.

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο θα εκδώσει την απόφαση του μέσα στους επόμενους μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιάννης Κούστας: Ο κανονικός γάμος του εφοπλιστή στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εφοπλιστής Γ.Κούστας: Διπλάσια διατροφή του ζητά η πρώην σύζυγος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Κούστας: Στο «κόκκινο» τα αποτελέσματα της Danaos



    ΣΧΟΛΙΑ