• Πολιτική

    Κοντά σε συμφωνία Ελλάδα – ΠΓΔΜ, τι θα πράξει ο Καμμένος

    (Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (Α) στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια, Τετάρτη 16 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti


    Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, μετά το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζάεφ στον έλληνα ομόλογό του. Η ημέρα μπορεί να κρύβει εξελίξεις και για το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας, καθώς ο εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ετοιμάζεται για έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί στις 11.

    Πάντως, αργά το βράδυ της Δευτέρας από τους ΑΝΕΛ εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν πως η συνέντευξη Τύπου αφορά σε εσωκομματικά θέματα.

    Οι εξελίξεις χθες ήταν ραγδαίες μετά τη δεκαπενθήμερη αναμονή, που ακολούθησε την συμφωνία σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το τηλεφώνημα Ζάεφ προς Τσίπρα έγινε γύρω στις 3 το μεσημέρι, είχε διάρκεια μία ώρα και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να επαναλάβουν και σήμερα την τηλεφωνικής τους επικοινωνία, για να οριστικοποιήσουν την συμφωνία.

    Πέραν αυτών, πιο αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εξήγγειλε ότι την Τρίτη θα γίνει η ανακοίνωση του ονόματος της ΠΓΔΜ, «εφόσον υπάρξει συμφωνία». Η δήλωση Κοτζιά έγινε χθες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως το τελικό όνομα είναι επιλογή του Ζόραν Ζάεφ και πως η ονομασία θα περιέχει σίγουρα τον όρο Μακεδονία με πιθανότερους προσδιορισμούς το «Ανω » ή το «Βόρεια».

    Πολλές είναι οι υπόλοιπες πτυχές της συμφωνίας που μένει να διευκρινιστούν, όπως τι θα γίνει με το «erga omnes», αλλά και τις αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

    Τι θα πράξει ο Καμμένος

    Τα μαντάτα αυτά δεν είναι καλά για την κυβερνητική συμμαχία Τσίπρα – Καμμένου, με δεδομένο βέβαια ότι πρώτον, θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων και δεύτερον, οι ΑΝΕΛ θα επιμείνουν στην θέση που έχουν διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχονται τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

    Σε αυτό το πλαίσιο ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου για αργότερα σήμερα. Την εξέλιξη αυτή κάνει πιο ενδιαφέρουσα η λεπτομέρεια ότι η συνέντευξη θα δοθεί στα γραφεία των ΑΝΕΛ και όχι στο υπουργείο Αμυνας.

    Ανεξάρτητα από το εάν ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του καταψηφίσουν την συμφωνία είτε παραμένοντας στις υπουργικές καρέκλες τους είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι εγγράφουν αυτή την άρνησή τους πάνω στο μεγάλο εθνικό θέμα, με την ελπίδα να την κεφαλαιοποιήσουν στις επόμενες εκλογές.

    Το ερώτημα που εγείρεται στη συνέχεια είναι βεβαίως ποιοι θα υπερψηφίσουν την συμφωνία, είτε ως ΚΟ είτε μεμονωμένα. Η κυβερνήση θα βάλει ψηλά στην ατζέντα της το ζήτημα αυτό επιχειρώντας να ασκήσει πιέσεις τόσο  στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ.

    Με δεδομένο, πάντως, ότι η ΠΓΔΜ βιάζεται -θέλει λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου)- εκτιμάται ότι τα πράγματα θα κυλήσουν γρήγορα τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγινε το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα για το Σκοπιανό

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζάεφ για Σκοπιανό: Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών



    ΣΧΟΛΙΑ