• Big Story

    Kόκκινα δάνεια: Οι θεσμοί στριμώχνουν την κυβέρνηση-Καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων

    Ξιφομάχοι εν δράσει.


    Αυστηρό μήνυμα στέλνουν οι θεσμοί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια, αφού υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες. Οι δανειστές προειδοποιούν πως δεν θα υπάρξει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα των εταίρων, αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που δημιουργούν για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με την Καθημερινή. Το ζήτημα παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μην διοχετεύονται μέσω των τραπεζών πόροι στην πραγματική οικονομία.

    Ετοιμάζουν κούρεμα 40%-60% για τα κόκκινα δάνεια – Το σχέδιο των τραπεζών

    Aπό 40%-60% αναμένεται να κουρευτούν τα κόκκινα δάνεια, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν οι τράπεζες τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και δη τις μακροπρόθεσμες.

    Το ποσοστό της διαγραφής οφειλών που θα απαιτήσουν οι αναδιαρθρώσεις δανείων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με το τι θα συμφωνηθεί για τα “κουρέματα” χρεών προς το Δημόσιο. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 14 Νοεμβρίου.

    Προς το παρόν, η αρχική θέση των Θεσμών για “κουρέματα” όλων των οφειλών προς το Δημόσιο και αυτή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για εξαίρεση όλων των οφειλών προς το Δημόσιο από το “κούρεμα”, έχει συγκλίνει μερικώς, με την κάθε πλευρά να εντάσσει στη διαπραγμάτευσή της το “υπό προϋποθέσεις”.

    Ωστόσο, η θέση των Θεσμών να εξαιρούνται του “κουρέματος” υπό προϋποθέσεις κάποιες οφειλές απέχει ακόμη μακράν από τη θέση της ΓΓΔΕ που δέχεται υπό προϋποθέσεις το “κούρεμα” κάποιων οφειλών.

    Τα “κόκκινα” δάνεια βαρόμετρο για την κερδοφορία των τραπεζών

    Θα “ροκανίσουν” οι φόροι τις δόσεις των δανείων ή αλλιώς, οι πολίτες πέραν της πληρωμής φόρων, θα προλάβουν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους; από την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται το ύψος των κερδών που θα επιτύχουν οι τράπεζες για το 2016. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι κερδοφορία θα επιτευχθεί αλλά το ζητούμενο είναι να μην είναι απλώς οριακή, αλλά να δίνει ένα θετικό τόνο σε αναλυτές και επενδυτές. Κρίσιμη παράμετρος είναι η εξέλιξη των καθυστερήσεων και οι προβλέψεις που θα αναγκαστούν να πάρουν οι τράπεζες.  Στο πρώτο εξάμηνο του 2016, οι προβλέψεις για τις συστημικές τράπεζες έχουν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ, και ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς είναι να κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

    Όπως αναφέρουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, υπάρχει στον κλάδο ένα “μαξιλάρι” από την ενίσχυση των οργανικών κερδών που οφείλεται στην αποκλιμάκωση του κόστους και έκτακτα έσοδα, μεταξύ των οποίων η συναλλαγή της Visa και πωλήσεις θυγατρικών, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί η σταθεροποίηση των επισφαλειών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καισαριανή (Ηλίας Σταμέλος) VS Ομπάμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπεύσατε! Τελειώνει η προθεσμία Ε9 και ΕΝΦΙΑ-Τα σημεία-“κλειδιά” που “καίνε” τον φορολογούμενο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίθεση στη γαλλική Πρεσβεία: Βρέθηκε η μοτοσικλέτα που αναζητούσε η ΕΛ.ΑΣ (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ