• Big Story

    Καραμούζης προς εύπορα αφεντικά-στρατηγικούς κακοπληρωτές: Δεν πληρώνετε; Χάνετε την επιχείρησή σας!

    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Σαφές μήνυμα στους εύπορους μετόχους εταιρειών με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις στέλνει ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, με μία ηχηρή παρέμβαση στο φλέγον θέμα της αναδιάρθρωσης – διάσωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

    Αν οι εν λόγω μέτοχοι είναι απρόθυμοι, ή αρνούνται να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν τη διοίκηση των εταιρειών, διαμηνύει μέσω twitter ο κ. Καραμούζης.

    Στο tweet του ο πρόεδρος της Eurobank χαρακτηρίζει πρόκληση οι εύποροι μέτοχοι που επιρρίπτουν σε τρίτους τα βάρη εξυγίανσης των εταιριών τους, να υπονομεύουν την αναδιάρθρωση και να απαιτούν να συνεχίσουν να διοικούν και συμπληρώνει στον ίδιο τόνο: “Αν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεων τους δεν συμμετέχουν/συνεργάζονται οι μέτοχοι τους, οι πιστωτές πρέπει να αποκτούν τον έλεγχο/διάσωση”.

    Όπως έχει γράψει από τις αρχές Αυγούστου το mononews, τα πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται αποφασισμένα να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στις διοικήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που αρνούνται να συνεργαστούν για την εξυγίανσή τους,  αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα.

    Πρόκειται για περίπου 100 επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια σε δύο ή τρεις (ακόμα και σε τέσσερις!) τράπεζες. Για  χρόνια οι επικεφαλής τους συσσώρευαν  απλώς χρέη, αρνούμενοι  να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποχώρησής τους ή συνεργασίας με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών τους.

    Την ώρα, βέβαια, που οι εν λόγω επιχειρηματίες-απατεώνες συσσώρευαν χρέη στις εταιρείες τους, αξιοποιώντας την «τεχνητή υποστήριξη» των τραπεζών , εκμεταλλεύονταν τα χρήματα που αποσπούσαν από δάνεια και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, βγάζοντάς τα στο εξωτερικό και περνώντας… ζωή χαρισάμενη, διαχωρίζοντας προκλητικά την προσωπική τους περιουσία από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    Όμως η «περίοδος χάριτος» φαίνεται πως φτάνει απότομα στο τέλος της, καθώς πλέον οι τράπεζες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους επιχειρηματίες αυτούς, καλώντας τους να βάλουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους ή να αποχωρήσουν από αυτές, δίνοντας τα «κλειδιά» τους στις τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στην εξυγίανσή τους. Αυτό θα γίνει με τη μετοχοποίηση των χρεών των εταιρειών, που θα επιτρέψουν στις τράπεζες (που πλέον θα είναι μέτοχοι των εταιρειών) να αποφασίζουν για τις διοικήσεις τους.

    Φυσικά, αυτό ισχύει για τις εταιρείες που θα κριθεί ότι, παρά τα χρέη και την κακοδιαχείρισή τους, μπορούν να είναι βιώσιμες, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες από αυτές (σίγουρα όχι στην πλειοψηφία τους) να κριθεί ότι οι σημερινές διοικήσεις είναι ικανές, υπό όρους, να παραμείνουν στο «τιμόνι» και να οδηγήσουν τις εταιρείες τους στον σωστό δρόμο.

    Οι τράπεζες μάλιστα εμφανίζονται έτοιμες να κυνηγήσουν όσο περισσότερο μπορούν τους απατεώνες επιχειρηματίες, καταφεύγοντας και στους οικονομικούς εισαγγελείς σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις για παρανομίες όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή παράνομη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/echis-kokkino-trapeziko-danio-dimiourgite-kep-stin-gitonia-sou-pou-tha-sou-pi-ti-na-kanis/75212

    http://www.mononews.gr/diochnoun-tis-diikisis-100-epichiriseon-i-trapezites-echoun-ta-lefta-exo-ke-arnounte-na-ta-feroun-enimerosi-ton-ikonomikon-isangeleon/49656

     



    ΣΧΟΛΙΑ