• Big Story

    Ήττα για τον καραμανλισμό η νίκη του Κυριάκου – Τι θα κάνουν τώρα οι καραμανλικοί;

    Κώστας Καραμανλής

    Κώστας Καραμανλής


    Εκτός από μία μεγάλη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χθεσινή εκλογή του στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει παράλληλα να ερμηνευθεί και ως μία μεγάλη, ηχηρή και βέβαια σπάνια ήττα για τον καραμανλισμό.

    Αν και ο Κώστας Καραμανλής σε ρόλο… Βούδα δεν εξέφρασε επισήμως καμία προτίμηση σε κάποιον από τους υποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ, η επιλογή του έγινε από την αρχή (μέσω διαρροών πάντα) ξεκάθαρη: το «χρίσμα» είχε δοθεί στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και αυτό τον καθιστούσε αυτομάτως φαβορί για τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές. Άλλωστε, η εύνοια του πρώην πρωθυπουργού αποτέλεσε και ένα επιχείρημα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικαλείτο τακτικά στις συνεντεύξεις του πριν τις εκλογές της Κυριακής, ποντάροντας στον σεβασμό που τρέφουν οι νεοδημοκράτες προς το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή.

    Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η εύνοια του πρώην πρωθυπουργού από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να στρώσει το… κόκκινο χαλί στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς την ηγεσία της ΝΔ. Και η ήττα του γίνεται ακόμα πιο οδυνηρή, αλλά και απρόσμενη, αν σκεφτεί κανείς ότι στο πλευρό του ο Β. Μεϊμαράκης είχε όλους τους (ισχυρούς) παλαιοκομματικούς μηχανισμούς των καραμανλικών, ενώ αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μόνο το… σπαθί του, και με αυτό τελικά κέρδισε την εμπιστοσύνη των νεοδημοκρατών: με τον πολιτικό του λόγο, με τις ιδέες του και με τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές για να ξαναφέρει τη Νέα Δημοκρατία σε ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό.

    Η ήττα των καραμανλικών σημαίνει μία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής φυσιογνωμίας για τη Νέα Δημοκρατία, που υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει πιο φιλελεύθερη και εκσυγχρονιστική, με τον νέο πρόεδρο της παράταξης να υποστηρίζει ότι μπορεί σε 110 μέρες να καταστήσει τη ΝΔ έτοιμη να «χτυπήσει» τον Αλέξη Τσίπρα και να διεκδικήσει την εξουσία.

    Το ερώτημα τώρα είναι τι θα πράξουν οι καραμανλικοί: θα αποδεχθούν την ήττα τους και θα συμπορευθούν με τον νέο αρχηγό του κόμματος στις αλλαγές που σκοπεύει να φέρει (και ενδεχομένως περιλαμβάνουν και «εκκαθαρίσεις» που δεν τους συμφέρουν καθόλου) ή θα σαμποτάρουν την προσπάθειά του, θέτοντας εμπόδια και καθυστερώντας τις αλλαγές αυτές; Η ιστορία δείχνει ότι το δεύτερο είναι πιο πιθανό – ειδικά με δεδομένο ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μία «καθαρή» νίκη με ποσοστό 60%, ας πούμε, αλλά μία οριακή νίκη, και άρα είναι βέβαιο ότι πολλοί είναι αυτοί μέσα στη Νέα Δημοκρατία που θα νιώσουν άβολα να συνεργαστούν μαζί του. Εκτός, φυσικά, και αν βάλουν τα συμφέροντα της παράταξης πάνω από τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα…



    ΣΧΟΛΙΑ