• Big Story

    Υπό τον έλεγχο του Erdogan η Τουρκία


    Ολική εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων (στην Τουρκία) από τα στοιχεία που προκάλεσαν την “προδοσία” κατά της χώρας υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Erdogan από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας πως “θα την πληρώσουν πολύ ακριβά”. Είπε πως “δεν έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για την παλιά Τουρκία”. Φωτογράφισε άλλωστε τον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, μιλώντας για “εντολές από την Πενσυλβάνια” των ΗΠΑ.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “αυτή τη στιγμή πάνω από το αεροδρόμιο πετούν F-16. Για ποιο λόγο αγοράσαμε αυτά τα αεροσκάφη; Για να υπερασπιστούμε τη χώρα εναντίον των εχθρών. Αυτοί όμως πετούν τώρα με τα αεροσκάφη αυτά και εμποδίζουν τους ταξιδιώτες να προσγειωθούν, και απειλούν τον Πρόεδρο της χώρας”.

    “Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος Πρόεδρος. Είμαστε επί του καθήκοντος” είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: “Το τέλος θα είναι αίσιο”.

    Σε δηλώσεις του έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, δήλωσε πως δεν ξέρει πού βρίσκεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και γνωστοποίησε ότι έχουν έχουν πραγματοποιηθεί 120 συλλήψεις  αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα συλληφθούν και πιο υψηλόβαθμα στελέχη. Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες δείχνουν πως η δομή του Γκιουλέν είναι μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του από αυτό.

    “Δεν θα αφήσω την Τουρκία βορά στους κατακτητές” τόνισε.

    Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος.
    Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα μείνει “με τον λαό του” και δεν θα πάει πουθενά.

    turkeycoupinternet
    Συγκεκριμένα είπε:

    “Σκοπός αυτής η μικρής μειοψηφίας μέσα στις ένοπλες δυνάμεις ήταν να αμαυρώσει την ιστορία της χώρας καθώς δεν αποδέχεται την ενότητα της.

    Στη σαραντάχρονη ιστορία των ενόπλων δυνάμεών μας έχει βρεθεί σε διάφορες καταστάσεις πραξικοπήματος, έχουν πέσει διάφορες μάσκες, και μία τέτοια κατάσταση είχαμε και σήμερα. Ήταν μια κίνηση προδοσίας – προδοσία που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά, πρώτα απ’ όλα από τον λαό.

    Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν με πραξικοπήματα μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση  από το κόμμα στο οποίο εμείς έχουμε βάλει όλες τις νομικές και τις δημοκρατικές αρχές. Έχουμε σκοπό, πάντα με τη βοήθεια του θεού, να καθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας από τέτοιου είδους στοιχεία.Αυτή τη στιγμή διενεργείται στον στρατό ουσιαστικά εκκαθάριση από τέτοια στοιχεία κι επειδή ξέρουν τι τους περιμένει έκαναν αυτό το βήμα μέσα στην απελπισία τους.

    Δεν έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για την παλιά Τουρκία. Πρόκειται για μια Τουρκία οργανωμένη που κινείται σε ένα πλαίσιο αρχών. Μόλις πριν λίγες μέρες το αεροδρόμιο Ατατούρκ είχε δεχτεί επίθεση από το ISIS και σήμερα είχαμε πάλι μία ουσιαστικά τρομοκρατική ενέργεια. Τα F16 τα έχουμε πάρει για να προστατεύσουμε τη χώρα από εχθρούς και σήμερα αναγκάστηκαν να προστατεύσουν εμένα από τον κόσμο. Αυτό είναι προδοσία προς τον λαό, τον πρόεδρο και τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις.

    Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς από το κάθε τμήμα των ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να κρατήσετε μία διαφορετική στάση από αυτή τη μειοψηφία, που έπαιρνε εντολές ακόμα και από την Πενσυλβάνια. Με τον ίδιο τρόπο απευθύνομαι σε όλους τους στρατιώτες. Σας ενημερώνω ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ να σηκώσετε όπλα απέναντι στους γονείς και τα αδέρφια σας. Σε πολλά σημεία στην Τουρκία έχουν συλληφθεί αρκετοί στρατιώτες. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας πρέπει να έχουν καθαρό χαρακτήρα και καθαρή εξυπηρέτηση για το έθνος μας. Θα πάνε όλα καλά.”

    turkey scoup

    Γιλντιρίμ: “Σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο”

    Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει ότι η κατάσταση βρίσκεται “σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο”. Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση.

    Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στον τηλεοπτικό σταθμό NTV, τονίζοντας πως ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ αφέθηκε ελεύθερος από τους πραξικοπηματίες.

    Είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο αρχηγός του πραξικοπήματος παραδόθηκε. Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

    Συγκεχυμένες οι πληροφορίες

    Ωστόσο οι πληροφορίες τις τελευταίες ώρες είναι συγκεχυμένες όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρα. Τη στιγμή που ο Ερντογάν προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, σε άλλα σημεία της πόλης υπήρχαν ομάδες αντίστασης από τους πραξικοπηματίες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσγειώσή του εμφανίστηκε, περιστοιχισμένος από ένα πλήθος υποστηρικτών του, να βγαίνει από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σε πλάνα που μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Λίγο νωρίτερα ωστόσο, στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στον τηλεοπτικό σταθμό του CNN Turk (μετέδωσε το διάγγελμα που πραγματοποίησε ο Τ. Ερντογάν μέσω κινητού) ο οποίος και διέκοψε βίαια το πρόγραμμά του, αλλά και στην εφημερίδα  Χουριέτ. Το CNN Turk πλέον μεταδίδει κανονικά.

    Μεταδόθηκαν επίσης πληροφορίες περί συγκρούσεων στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών. Καθώς επίσης και για έκρηξη βομβών στο χώρο της εθνοσυνέλευσης στην  Άγκυρα, όπου υπάρχουν τραυματίες. Ο ήχος από πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης είναι το χαρακτηριστικό των τελευταίων ωρών. Επίσης, από τις 03.10 έως τις 03.45 ακούστηκε τρεις φορές εκκωφαντικός ήχος, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης κάποιο σχετικό στοιχείο.



    ΣΧΟΛΙΑ