• Business

    Ήλθε η ώρα του εισαγγελέα για την Folli Follie: Εκεί θα “παιχτεί” η τελευταία σκηνή του δράματος

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στην πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, καθώς ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, προκειμένου να διασταυρωθούν τυχόν παράνομες πράξεις, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει την ελληνική αγορά.

    Πρόκειται για μία μάλλον φυσιολογική εξέλιξη, μετά την προκαταρκτική έκθεση της Alvarez & Marsal για τις δραστηριότητες της Folli Follie στην Ασία, η οποία αποκάλυψε μία “τρύπα” 1 ,1 δις. δολάρια  σε επίπεδο τζίρου και 296 εκατ. δολάρια στα ταμειακά διαθέσιμα, σε μία περιοχή όπου η εταιρεία ισχυριζόταν ότι διαθέτει ισχυρή και επιτυχημένη παρουσία. Προφανώς, επρόκειτο περί πλάνης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η τεράστια απόσταση ανάμεσα στα έσοδα που υποστήριζε η Folli Follie πως είχε από τη δραστηριότητά της στην Ασία (1,112 δισ. δολάρια) και στα πραγματικά έσοδα, όπως προέκυψαν από τον έλεγχο (116,847 εκατ. δολάρια); Το ίδιο ισχύει και για τα ταμειακά διαθέσιμα, που η εταιρεία εμφάνιζε στα 296,771 εκατ. δολάρια, όμως στην πραγματικότητα ήταν μόλις… 6,4 εκατ. δολάρια!

    Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αυτά είναι μόνο η άκρη του νήματος, καθώς η Alvarez & Marsal αναφέρει ξεκάθαρα στην έκθεσή της πως σε αυτήν περιέχονται μη οριστικά στοιχεία, που υπόκεινται σε οριστικό έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει ακόμα παραδοθεί η εγκληματολογική έκθεση για την υπόθεση, από την οποία επίσης ενδέχεται να υπάρξουν νέα στοιχεία.

    Επομένως, σύντομα θα γνωρίζουμε αν θα δικαιωθούν οι “υποψιασμένοι” που εκτιμούν πως η πραγματική αποτίμηση του ομίλου είναι στην πραγματικότητα χαμηλότερη ακόμα και από τον δανεισμό της μέσω ομολογιακών δανείων, που ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια…

    Όλες αυτές οι αποκαλύψεις φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που φαίνεται να έχει χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς , των προμηθευτών του και των τραπεζών , παρά τη δήλωση στήριξης και “απόλυτης εμπιστοσύνης” του ιδρυτή της εταιρείας και πατέρα του, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, προς το πρόσωπό του.

    Όχι μόνο για τους χειρισμούς του πριν το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και για αυτούς των τελευταίων μηνών, και ιδιαίτερα για την αιφνιδιαστική κίνηση της εταιρείας να ζητήσει την προστασία της από τους πιστωτές της.

    Μάλιστα, η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση φέρεται να ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση της Rothschild από το συμβουλευτικό της ρόλο στην εταιρεία, αλλά και από τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους του ομίλου, μερίδα των οποίων έχουν ήδη οργανωθεί, έχοντας προσλάβει μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες του κόσμου, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

    Προφανώς, η κατάσταση σε αυτό το μέτωπο είναι πλέον αρκετά δύσκολη για τη διοίκηση της Folli Follie.

    Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στο μέτωπο της ρευστότητας, καθώς το ρευστό… στερεύει για την εταιρεία, η οποία αναζητά τρόπο χρηματοδότησης για να επιβιώσει, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο καταρτίζει η Deloitte και αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του Οκτωβρίου. Ήδη η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με πιθανούς χρηματοδότες και με τους πιστωτές της, ελπίζοντας σε ένα καλό αποτέλεσμα.

    Πάντως, καταλύτη για τις μελλοντικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Folli Follie θα αποτελέσουν οι κινήσεις του οικονομικού εισαγγελέα κ. Δραγάτση, τις οποίες αναμένει με αγωνία η αγορά, αλλά και οι εμπλεκόμενοι στο διαφαινόμενο σκάνδαλο, που κατά πολλούς είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie (το σάπιο μήλο): Το mononews με 250 άρθρα σας είπε όλη την αλήθεια (παρά τις «επιθέσεις» που δεχτήκαμε)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανηγυρίζει το QCM για τη Folli Follie: «Απόλυτη νίκη! Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό!»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οικογένεια Κουτσολιούτσου (Folli Follie): Η μεγαλύτερη απάτη του 21ου αιώνα σύμφωνα με την Alvarez



    ΣΧΟΛΙΑ